Egy tinédzser fiú az első, aki beköltözhetett egy „mikro-otthonba”, amit alapvetően azért terveztek és építettek, hogy így küzdjenek a jövőben a hajléktalanság ellen Nagy-Britanniában.

Kieran Evansnak csütörtökön adták át a piciny lakás kulcsait, miután a nyár folyamán daruk segítségével beemelték azt egy hátsóudvarba. A 18 négyzetméteres otthont – aminek elrendezését a jachtok és az elsőosztályú repülőgép-kabinok inspiráltál – csupán 40 ezer fontba került megépíteni. Ebbe költözhetett most be Kieran a worcesteri Barbourne-ban, és remélhetőleg ezáltal új életet kezdhet, miután előtte évekig az utcán élt.

A projekt, amely a világon egyelőre egy meglehetősen egyedülálló megoldással próbálkozik, annak a reményében jött létre, hogy ezekkel a mini-otthonokkal kicsit csökkenthetik a hajléktalanok magas számát a szigetországban. Amennyiben ez a próba sikeres, a pici házakat – amelyeket iKozinak hívnak – az Egyesült Királyság összes pontján elkezdhetik elhelyezni.

„Elképesztően boldog vagyok, nagyon jó érzés beköltözni a saját kis otthonomba. Kicsit olyan, mint egy miniatűr luxuslakás” – mondta a frissen beköltözött Kieran, aki ezelőtt az utcán és különböző YMCA hostelekben élt. Az ambiciózus projektet a Homeless Foundation kezdeményezte, és az ingatlanokat a Spring Housing Association kezeli majd. A lakóknak a beköltözés ellenében majd kell némi lakbért, és rezsit fizetniük, hogy azért azt is megtanulják, hogy hogyan kell önállóan fenntartania magát az embernek.

A pici ház tartalmaz egy hálószoba részt, egy kis konyhát, egy fürdőszoba „modult” és egy szabadidő-sarkot is. Az egészet egy daru segítségével tették a kijelölt helyére. A jótékonysági szervezet azt reméli, hogy ha elterjed, ez segítség lehet diákoknak, fiatal pályakezdőknek, munkásoknak olyan területeken, ahol jelenleg lakhatási krízis van.

Ezzel a mozgatható megoldással, a szervezet azt mondja, könnyen lehet a kis mobil-otthonokból egész „fenntartható közösségeket” kialakítani. „Worcester városa büszke arra, hogy elsőként támogathat egy ilyen innovatív és érdekes projektet” – mondta a városi tanács vezetője. „Kívánunk a Homeless Foundationnak további sok sikert, és azt, hogy még több iKozi otthont tudjanak elhelyezni országszerte.”

„Szerintem ez a fajta otthon egyedülálló a világon még” – mondta a mini-otthon tervezője, Andrew Eastabrook. „Belülről nagyon szépen lett kialakítva. Reméljük, hamarosan sokkal több ilyet tudunk építeni.”    Forrás Hirdetőknek: [email protected]