Az Ophelia hurrikánnak, amelyet mostanra újra visszasoroltak vihar kategóriába, és amely néhány órával ezelőtt érte el Írország és Nagy-Britannia partjait, már két halálos áldozata van.

ophelia

Egy férfi és egy nő vesztette eddig életét a vihar miatt. Mindketten autójukban ültek, mikor egy fa a vihar miatt rájuk dőlt. A nő az autójában ült, amikor rázuhant egy óriási faág, ami a heves széllökések következtében szakadt le a délkeleti-írországi County Waterfordban. A hatóságok figyelmeztetnek, hogy a vihar alatt fokozottan fennáll a veszélye az életveszélyes helyzeteknek, amely még az ír partoknál pusztít. Közben az észak felé haladó vihar miatt Írországban már közel 400 ezer otthon van áram nélkül.

Több tucat Londonból induló repülőjáratot töröltek, iskolák, közintézmények zártak be, és több helyre is torlaszokat helyeztek ki a 80 mérföld/órás széllökésekben elsodródott faágak és leszakadt háztetők ellen védekezésül. A hurrikán Baltimore-nál ért partot, az Ír Köztársaság délkeleti csücskében, végig söpört a partokon, és az előrejelzések szerint délután 3 körül már el is érte Észak-Írországot. Skóciát pedig a becslések alapján valamikor éjszaka éri  majd el.

London ege mindeközben narancssárágás árnyalatba burkolózott, a Nap pedig ritka szép vöröses fehéres árnyalatban ragyog. A bizarr de szép jelenség napközben nem csak Londonban, de Anglia számos pontján megfigyelhető.

Az egyedi látvány annak köszönhető, hogy a vihar trópusi levegőt hoz magával Afrika irányából, amin máshogy szóródik a fény. A Dél-Angliában élők eddig tehát szerencsések, mivel a viharból csak meleg levegőt, kaptak kisebb széllökésekkel, és szép vizuális effektekkel. Mindeközben a „szomszédban” Írországban egészen más a helyzet.

A legutóbbi ehhez hasonlóan nagy vihar 30 éve volt, 1987-ben, és 18 emberéletet követelt. A Gatwick reptéren a Ryanair törölte az Írországba tartó járatait, és Stanstedről is több, mint hét menetrend szerinti járat lett elnapolva. A Heathrow reptér pedig azt nyilatkozta, hogy a napi forgalom körülbelül 5%-a (60 járat) érintett a hurrikán útvonalában. A dublini reptér eközben 130 járatot törölt, Belfast pedig reggel 7 gépet nem engedett felszállni, de ez a szám vélhetően napközben növekszik.

Teljes Észak-Írország területére figyelmeztetést adtak ki, amely szerint a hurrikán „életet és tulajdont veszélyeztető” károkat okozhat. Vörösriasztást adtak ki Galway, Mayo, Clare, Cork és Kerry területeire, itt sújthat le leginkább a vihar. Egy friss jelentés szerint nemrégiben Cork környékén 150 km/h sebességű széllökéseket is mértek.

A legutóbbi 24 óra során Ophelia kicsit enyhült ahhoz képest, hogy korábban hurrikánná nyilvánították, azonban a hatóságok arra figyelmeztetnek, így is aki szembekerül vele, hurrikánszerű körülményekre számíthat. „Óriási hullámokra, és pusztító széllökésekre számíthatunk vele kapcsolatban” – mondta egy meteorológus. „Megsérülhetnek az elektromos vezetékek, és a mobil lefedettségben is megérezhetjük a hatását. A szél pedig igenis lehet életveszélyes, ha valaki rossz időben, rossz helyen tartózkodik.”

Eközben Londonban akár 24 fokot is elérheti az idő, köszönhetően annak a trópusi jellegű levegőnek, amit a vihar tol maga előtt. Októberben ilyenkor az átlaghőmérséklet már csak 14 fok körül szokott lenni. „Anglia déli és keleti részein élők valószínűleg azt gondolják majd, hogy ’mi ez a nagy felhajtás’. Pedig ez a tipikus trópusi levegő, amit maga előtt tolnak az ilyen jellegű viharok.” Legutóbb 2011-ben volt ilyen meleg Angliában októberben, akkor 29,9 fokot mértek Gravesendnél.

Azonban nagy szelekre az egész északi térségben lehet számítani, sárga figyelmeztetést adtak ki ezzel kapcsolatban Wales, Skócia, északkelet-, és északnyugat- Anglia területeire. „A katasztrófavédelmet a vörös riasztású területekre irányítottuk, hogy készen álljanak minden eshetőségre. Kérjük, ha van idős szomszédja, vagy orvosi segítségre szoruló személy a közelében, időnként ellenőrizzék, hogy minden rendben van-e velük.”

A légitársaságok azt javasolják, hogy az utasaik folyamatosan figyeljék a járatukkal kapcsolatos híreket. A hatóságok pedig a leszakadó ágak, háztetők miatt, és a part közelében az óriási hullámzás kapcsán figyelmeztetik a lakosságot.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]