Angliában vezetés közben tilos lesz dohányozni, ha az autóban 18 éven aluli személy is tartózkodik, továbbá a parlament döntése alapján hamarosan bevezetésre kerül egy egységes cigarettás doboz, melynek következtében a cigaretták megkülönböztetésére csak a dobozokon lévő márkajelzés fog szolgálni.

passive-smoking-172463679-2976209

Az autókban történő dohányzást korlátozó törvény október elsejével lép hatályba. Ugyanez a törvény Walesben is bevezetésre kerül, ráadásul Skócia is fontolgatja a törvénymódosítást. Amerikában már több államban is érvényben van ez a fajta törvényrendelet.

Az egész határozat célja a 18 éven aluliak védelme a passzív dohányzással szemben. A British Lung Foundantion szerint hetente több mint 430,000 gyermek dohányzik passzívan autós közlekedés közben.

Nagy-Britanniában 10 millió felnőtt dohányzik. Ez jóval kevesebb, mint a 70-es években, amikor a felnőttek csaknem fele cigizett rendszeresen, de még mindig elég tetemes mennyiség.

dohányzás angliában
dohányzás Nagy-Britanniában

Az egészségügyi szakértők szerint a passzív dohányzásnak kitett gyermekeknél több betegség kialakulására is nagyobb az esély.  Ilyen betegségek például az agyhártyagyulladás és az asztma.

Jane Ellison, közegészségügyi miniszter szerint körülbelül három millió gyerek van kitéve a passzív dohányzás káros hatásainak.

A British Lung Foundantion vezérigazgatója, Dr. Penny Woods szerint az egységes cigarettás dobozok bevezetése és az autókban 18 év alatti gyermekek jelenlétében tiltott dohányzás, erősen befolyásolhatja a későbbiekben a dohányzásra rászokók létszámát, ami jelenleg évente 200,000 fő.

Egységes cigis dobozok Angliában
Egységes cigis dobozok Angliában

A passzív dohányzással kapcsolatosan olyan tényeket közölt a BBC, mint:

  • a dohányfüst nyitott ablak mellett is akár 2,5 fél óra után is érzékelhető
  • a kifújt dohányfüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz, melyek jellegzetes rákkeltő anyagok
  • a passzív dohányzás visszavezethető több mellkasi megbetegedéshez

A törvény nem vonatkozik azokra, akik 18 éven aluli gyerek nélkül közlekednek, vagy nyitott tetejű kabriókban ülnek.  Amennyiben valaki kiskorú gyerek jelenlétében dohányzik az autóban azt 50 fontra büntethetik.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.com/news/health-31310685

Jakab Norbert