Legalább 300 ember fulladhatott vízbe, amikor is bevándorlók próbáltak észak-afrikai partjaitól Dél-Olaszországba eljutni.

836761-AUSTRALIAASYLUMBOAT-1423673000-211-640x480

Az első, hétfői jelentések alapján 29 ember veszítette életét, miután csónakjuk felborult. Holttestüket megfagyva találtak a vízben sodródva. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek az információi szerint azon a napon nem csak az az egy hajó indult útnak.

Az olasz parti őrség vészjelzéseket fogott az egyik hajóról, amelyet Lampedusa szigetétől mintegy 110 mérföldre találtak meg. Ezen a hajón 77 túlélőt találtak. Ez a hajó volt az, amelyik 29 utast veszített el.
Szerda reggel két hajót sikerült befogni, ám ezeken mindösszesen 9 túlélőt találtak, akik élelem és víz nélkül sodródtak a vízen.  A negyedik hajót nem találták meg. Carlotta Sami, az UNHCR szóvivője elmondta valószínűsíthető, hogy a negyedik hajó utasai nem élték túl az utat. A legfiatalabb egyelőre eltűnt személy 12 éves.

Migrants sit in a boat during a rescue operation by Italian navy off the coast of the south of the Italian island of Sicily

Az idáig megtalált 29 ember holttestét Szicíliába szállítják át. Idáig mindössze egy utast sikerült azonosítani, egy 31 éves elefántcsontparti férfit.

2013-ban hasonló tragédia történt, akkor 366 ember veszítette életét szintén Lampedussa közelében. A tragédiát követően a Mare Nostrum misszió nem tevékenykedett tovább.

Italy

A Frontex európai ügynökség Triton nevű missziója egyébként januártól lépett életbe. Az olasz külügyminiszter, Paolo Gentiloni szerint a Triton misszió – melynek feladat az afrikai országokból Olaszországon át Európába történő bevándorlás megakadályozása – „elégtelenre vizsgázott”.
Carlotta Sami korábbi kijelentése szerint a Triton ember és eszközhiányban szenved. Ezek nélkül nem tudják ellenőrizni a folyamatos bevándorlást.

Az UNHCR adatai alapján a 2014-es évben, körülbelül 3,500 ember veszítette életét az afrikai partoktól Európa felé irányuló bevándorlások során. A Földközi-tengert a bevándorlók számára legveszélyesebb átkelőhelynek nyilvánították.

Szintén a tavalyi évben több mint 200,000 embert sikerült megmenteni a Mare Nostrum felügyelte időszakban. A ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bízik benne, hogy idén még több embert sikerül megmenteniük.

Az Európai Parlamentben tavaly Ferenc pápa felszólította a parlamentet, nem engedhetik, hogy a Földközi-tenger egy óriási temetővé váljon.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/
Forrás: http://www.bbc.com/news/world-europe-31414009

Jakab Norbert