brexit

Egy nemrég elkészített tanulmány szerint nagyjából 1,3 millió bevándorló hagyta el az Egyesült Királyságot az utóbbi időben, feltehetően nagy részt a koronavírus járványnak köszönhetően. A második világháború óta ez a legnagyobb a népesség csökkenése a szigetországnak.

brexit

Csak Londonból vélhetően csaknem 700 000 külföldi származású lakos költözött el, ami a főváros méretének nagyjból 8 százalékos csökkenését jelenti lakosság tekintetében. A brit kormány által finanszírozott Economic Statistics Centre of Excellence (ESCoE) tanulmánya egyértelmű kapcsolatot mutat a világjárvány és a népességcsökkenés közt. A koronavírus ugyanis pusztító csapást mért és mér még most is olyan ágazatokra, mint a vendéglátás, ahol köztudottan nagy arányban dolgoztak külföldiek.

“Úgy tűnik, hogy a járvány alatt a munkahelyek elvesztésének terhe főleg az Egyesült Királyságon kívülről származó munkavállalók vállára nehezedett, és ez inkább egyfajta fordított migrációban, mint a munkanélküliség drasztikus növekedésében nyilvánult meg. Ha a tanulmányban szereplő adatok még csak megközelítőleg is helyesek, akkor ez a legnagyobb népességcsökkenés az ország történetében a II. Világháború óta.” – összegezték a dolgok állását a szerzők.

A Brexitet a tanulmányban nem jelölték meg, mint a drasztikus elvándorlás (másik) főbb okát, azonban amikor a gazdaság elkezd majd helyreállni a járvány után, még komoly hatásai lehetnek annak is, amikor az üresen álló munkahelyek betöltésére kerül/ne majd a sor. Az új, és szigorúbb bevándorlási szabályok szerint ugyanis az uniós állampolgároknak munkavízumra lesz szükségük a visszatéréshez és a Nagy-Britanniában történő munkavégzéshez, hacsak nem kapták meg „letelepedett státuszt”.

Ezenkívül a regionális populációkban bekövetkezett nagy változások megnehezíthetik az NHS számára a Covid-19 vakcinák igazságos elosztását is az Egyesült Királyságban. A tanulmány egyébként a munkaerőpiaci adatok felhasználásával vizsgálta a népesség változását 2019 harmadik negyedéve és 2020 azonos időszaka között.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal által közzétett adatokat, amely szerint az Egyesült Királyságban született emberek londoni foglalkoztatottsága nőt, „alig hihetőnek” titulálták. A tanulmány készítői, Michael O’Connor és Jonathan Portes ezeket a téves adatokat és megállapításokat a járvány miatti, migráció számlálás körüli nehézségekkel magyarázták. A tisztviselők a járvány miatt a szokásos módon nem tudtak adatokat gyűjteni a repülőtereken és más közlekedési csomópontokban. Az ONS el is ismerte a migrációs számok mérésének komoly nehézségeit.

Portes úr, a londoni King’s College közgazdász professzora szerint a Brexitnek „marginális” hatása lehetett, de hozzátette, hogy ez a hatás idővel tovább növekedhet. “Az itt leírt hatások konkrétan a 2020-as év első és harmadik negyedéve közti időszakra vonatkoznak, és mind az uniós, mind a nem uniós bevándorlók számában megfigyelhetők.”          Forrás

Megosztás