Nagy-Britannia lezárja az össze "utazási folyosót" minden létező országgal, Hétfőtől 1

A hétfői nappal kezdődően megszűnik az Egyesült Királyságba történő karanténmentes beutazás lehetősége, amelynek célja az új koronavírus törzsek távol tartása az országtól – jelentette be Boris Johnson, brit miniszterelnök.

Nagy-Britannia lezárja az össze "utazási folyosót" minden létező országgal, Hétfőtől 3

A miniszterelnök kijelentette, hogy bárkinek, aki a következő héttől (január 18) kezdve a tengerentúlról érkezik az országba, igazolnia kell egy negatív Covid-teszttel, hogy nem fertőzött. A teszt ráadásul nem lehet három napnál régebbi. Sőt, ez sem elég, a teszt mellé még 10 nap karantén is vár mindenkire, aminek a második 5 napját egy újabb negatív teszttel ki lehet váltani.

A brit kormány emellett beszüntette a légi közlekedést a Dél-Amerikából, Portugáliából és Zöld-foki-szigetekről az új koronavírus variáns megjelenése miatt, ami Brazíliában terjed.

A határon bevezetett sürgősségi intézkedések legalább egy hónapig érvényben maradnak az Egyesült Királyság védelme érdekében. A szabályok még az ír és a brit származású személyekre is ugyanúgy vonatkozik. A szabályok be nem tartása 500 fontos büntetést von maga után. A kormány azt is jelezte, hogy több lesz a szúrópróbaszerű ellenőrzés, hogy az országba érkezők rendesen betartják-e a karantén szabályait. Az új intézkedéseket február 15-én, hétfőn vizsgálják majd felül először.

„Most, hogy a tömeges oltási program az ország minden részén kezdetét vette, minden eddiginél fontosabb, hogy minden rendelkezésünkre álló intézkedést kihasználjunk – és ezek a sürgősségi óvintézkedések segítenek megvédeni a nemzetet és elérni, hogy továbbra is sikeresen haladjunk előre, a jó irányba.” – nyilatkozta a közlekedési miniszter.

Az Egyesült Királyságban eközben rövid távú hiány alakult ki a Pfizer koronavírus vakcinából, mivel a gyógyszergyártó vállalat épp azon fáradozik, hogy növelje a termelési kapacitását és több dózist tudjanak előállítani. A német BioNTech együttműködésével előállított vakcina Egyesült Királyságba történő szállítása várhatóan csak ebben a hónapban ütközik akadályba, de a január és március között összesen leszállítandó dózisok száma változatlan marad.      Forrás

Megosztás