Tömeges járattörlések Nagy-Britannia legnagyobb repülőterén – több, mint 14 000 utas járatát törölték az extrém időjárási viszonyok miatt 1

A British Airways és más légitársaságok összesen több, mint 14 000 utas járatát törölték, mivel a Heathrow repülőtérről induló járatok indulását leállították a „fagyos köd” miatt. Legalább 85 BA-járatot függesztettek fel hétfőn, és az Egyesült Királyság legforgalmasabb repülőterén a köd miatt csökkent az érkező járatok sűrűsége is, köszönhetően az extrém hidegnek, ugyanis mínusz 8 fokos hőmérsékletet is mértek.

Tömeges járattörlések Nagy-Britannia legnagyobb repülőterén – több, mint 14 000 utas járatát törölték az extrém időjárási viszonyok miatt 3

Az Amszterdamba, Edinburghba, Frankfurtba, Genfbe, Milánóba, Párizsba és további más célállomások irányába induló járatok egy részét törölték. Vasárnap legalább 70 British Airways járatot töröltek a köd miatt a Heathrow-n. Egyes londoni járatok, amelyek vasárnap indultak volna, jelentős késéssel tudnak csak elindulni, Bolognából, Lárnakából, Madridból és Varsóból legalább 14 órát késnek a járatok.

A British Airways szóvivője ezt mondta: „A többi légitársasághoz hasonlóan a mi menetrendünket is befolyásolta a London-szerte tapasztalható fagyos ködös időjárás. Elnézést kértünk azoktól az ügyfelektől, akiknek a járatai érintettek, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban útra keljenek.”

A BA utasai még a földön is problémákról számoltak be. Martin Boakes, a chilei Santiagóból érkezett utas azt mondta: „Azt mondták nekünk, hogy a köd olyan problémákat okozott, amelyek megakadályozták, hogy feljussunk a gépre. Aztán nem voltak ott a buszok, amelyek elvinnének minket a terminálhoz. Kiábrándító és frusztráló volt.”

A többi londoni repülőteret szerencsére alig érintették az időjárási körülmények. Sárga figyelmeztetés van ugyanakkor érvényben Angliára vonatkozóan hétfőn a fagyos köd miatt, amely Yorkshire-re, délkeletre és Midlandsre terjed ki.

A látótávolság akár 50 méterre is lecsökkenhet, és az előrejelzők a balesetek és sérülések megnövekedett esélyére figyelmeztettek. A sofőröknek azt mondták, hogy számítsanak arra, hogy a megszokottnál jóval lassabban fognak célba érni.

„Az előttünk álló héten az Egyesült Királyság északi felében a szokásosnál magasabb hőmérsékletet látunk, és ez körülbelül csütörtökig fog tartani. Délen még mindig hidegebb időre lehet számítani, és úgy gondolom, hogy a következő napokban egy kicsit felhősebb idő várható. Az éjszakák valószínűleg nem lesznek olyan hidegek, mint voltak” – mondta Craig Snell, a Met Office vezető meteorológusa.

Délutánra a repülőtér azt közölte, hogy az időjárás javult, és a szolgáltatás a reptér teljes területén helyreállt.

A BBC vezető meteorológiai műsorvezetője, Simon King elmondta, hogy a fagyos köd „az az időjárási körülmény, amikor a látótávolság kevesebb, mint egy kilométer, és a levegő hőmérséklete 0 fok alatt van”.

“Annak ellenére, hogy a levegő hőmérséklete fagyos, a ködben lévő apró vízcseppek vízként és nem jégként maradnak meg – úgynevezett túlhűtött vízcseppek formájában. Amikor azonban ezek a vízcseppek fagyott felületekkel érintkeznek, azonnal jéggé alakulnak, és ezzel veszélyes körülményeket teremtenek. Különösen a repülőtereken okoz ez nehézségeket, mivel a fagyos köd vékony jégréteget képez a repülőgépeken, amelyet jégteleníteni kell.” – magyarázta.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után