Rengetegen szavaztak az angliai magyarok Londonban: így áll jelenleg a szavazás, friss adatok 1

Eljött a 2018-as parlamenti választások napja, és az angliai magyarok is rengetegen mennek el szavazni a brit fővárosban. Késő délelőttre a sor hatalmasra duzzadt, amiről még videó is készült. Mindeközben Magyarországon rekordszintű a részvételi arány, de vajon ez kinek a malmára hajtja a vizet… közben megjöttek az 5 órási részvételi statisztikák is.

Rengetegen szavaztak az angliai magyarok Londonban: így áll jelenleg a szavazás, friss adatok 3

A reggeli órákban még nagyjából fél óra alatt sorra lehetett kerülni, de dél körülre már 4-500 méteres volt a sor. Több sorban álló ember is úgy tippelte, hogy a sorban állás akár 2 órás is lehet. Ennek és az esős időnek ellenére, jóval többen jöttek el szavazni Londonban a magyarok, mint ahogy azt gondoltuk volna.

A szavazókör egyébként a Westminsteri apátság mellett van, és a videót Péter csinálta, amin a délelőtt 11 óra körüli helyzet látható. Krisztina így számolt be a London utcáin kígyózó sorról a szavazás után:

Rengetegen szavaztak az angliai magyarok Londonban: így áll jelenleg a szavazás, friss adatok 4

“Mi 10:15-kor álltunk be a sorba, akkor nagyjából az Ambrosden Ave végéig ért a sor, minden gördülékenyen ment, semmi extra nem történt, és 11:11-kor végeztünk. Mostanra viszont brutálisan hosszúra nőtt a sor, a vége a Meki mellett kikanyarodik a Victoria Streetre, végig az árkádok alatt a Carlisle Placeig, végig a Carlisle Place-en, annak a végén bekanyarodik az Ashley Place-re, és valahol annak a közepén ér véget. ”

Eközben Otthon Rekordmagas a részvételi arány, ami szuper hír: reggel 7-ig 2,24% szavazott, 9-ig már több, mint 13%, 11-ig a választók durván 30%-a ment el szavazni. (Összehasonlításképpen: az eddigi, 2002-es rekord 26,37% volt 11-kor.) A választásra jogosultak 42,32 százaléka, 3 333 298 ember szavazott 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, ami ismét csak rekord.

Rengetegen szavaztak az angliai magyarok Londonban: így áll jelenleg a szavazás, friss adatok 5
mindeközben otthon…

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 32,58 százalék, a 2002-es választáson 40,19 százalék szavazott 13 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 38,22 százaléka, nyolc évvel ezelőtt 35,88 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 34,33 százalék szavazott 13 óráig.  

Rengetegen szavaztak az angliai magyarok Londonban: így áll jelenleg a szavazás, friss adatok 6

A fővárosban, Budapesten délután 3-ig 57,71% volt a részvételi arány. Annyira sok a szavazó, hogy eddig már öt helyen extra urna kellett a szavazatok mennyisége miatt. A becslések szerint a nap végére a szavazók 70-73%-a is szavazhat, ha ez így folytatódik tovább. A magas részvételi arány a “papírforma” szerint az ellenzéknek szokott kedvezni, mivel jellemzően akkor mennek el az emberek nagyobb arányban szavazni, amikor valamivel nagyon nincsenek megelégedve. Erre azonban sosem lehet mérget venni… de már csak néhány óra és minden kiderül.

Az 5 órási adatok újabb rekordot hoztak: Du. 5-ig 63,21% ment el szavazni. Az eddigi rekordot hozó választáson, 2002-ben délután ötig 62,8% szavazott.  Négy évvel ezelőtt 54,42% volt a részvétel ugyanebben az órában.

Este fél 7-kor a részvételi arány 68.1% felett volt, ami ismét csak nagyon magasnak számító eredmény. Időközben 7-kor a legtöbb szavazókörzetben a szavazás lezárult, de van több olyan hely, ahol még emberek ezrei várakoznak, hogy voksolhassanak. A fővárosban már 18:30-kor 72% fölötti volt a részvételi arány.

Egyelőre ennyi, de a posztot folyamatosan frissíteni fogjuk az újabb adatokkal….    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra

Megosztás