Elsöprő FIDESZ győzelem lett: minden, ami a választásokon és azóta történt 1

Április 8-án lezajlottak a 2018-as választások, és rengeteg ember megdöbbenésére sokkal de sokkal simább lett a vége, mint azt sokan gondolták volna. A FIDESZ ugyanis elsöprő győzelmet aratott, a fővárost leszámítva az egész ország területén. Azóta azonban felgyorsultak az események, több dolog is történt, ahogy az lenni szokott…

Elsöprő FIDESZ győzelem lett: minden, ami a választásokon és azóta történt 3

A FIDESZnek ismét sikerült kétharmados többséget szereznie a parlamentben, ami egyben azt is jelenti, hogy a következő négy évben az ellenzéknek nem sok beleszólása lesz a dolgok menetébe. Ez az első olyan választás, amit a FIDESZ magas részvételi arány mellett nyert meg. A választópolgárok több, mint 70%-a ment el szavazni a vasárnapi nap folyamán. A Fidesz–KDNP több mint két és fél millió szavazatot zsebelt be, ez a választók közel 49 százaléka. Az előző választáshoz képest ez 200 ezer pluszszavazatot jelent. Az eredmény egyhangúságát az is nagyon jól mutatja, hogy a 106 egyéni választókerületből 91-et a Fidesz vitt el, az ellenzék mindössze csak Budapesten tudott győzni.

Elsöprő FIDESZ győzelem lett: minden, ami a választásokon és azóta történt 4

Budapest volt az egyetlen, ahol a helyzet fordított volt. A fővárosban az emberek 38%-a szavazott a Fideszre, és nagyjából kétharmaduk valamelyik ellenzéki pártra.  Az olyan intézmények, mint például a bíróságok, a független média, vagy épp egyes tudományos és egyetemi szigetek nem sok jóra számíthatnak.

A Fidesz kampánytémáiban nem igazán esett szó korrupcióról, Budapest fejlesztési terveiről,a szegénységről,  vagy olyanokról mint a nyugdíjrendszer, az oktatás, vagy az egészségügy. Ezen témák mindenkit érintenek, a választók durván felét ennek ellenére meggyőzték, hogy ők a jó választás.

Elsöprő FIDESZ győzelem lett: minden, ami a választásokon és azóta történt 5

A második legerősebb párt a Jobbik lett, azonban a párt vezetője, Vona Gábor lemondott a pártelnökségről. A választópolgároknak úgy lett volna esélyük az ellenzéket előnyösebb helyzetbe juttatni, ha taktikusan átszavazgatnak, jellemzően a Jobbik és az MSZP jelöltjei közt. Ez azonban nem valósult meg,csak olyan helyeken, ahol valamelyik ellenzéki jelölt visszalépett egy másik javára. Így tulajdonképpen az a kevés esélye is elúszott az ellenzéknek, ami volt. A szavazatok alapján a harmadik az MSZP–Párbeszéd lett, de Vonához hasonlóan Molnár Gyula MSZP-elnök szintén lemondott.

Elsöprő FIDESZ győzelem lett: minden, ami a választásokon és azóta történt 6

A DK-nak 9, míg az LMP-nek 8 képviselője lesz a parlamentben. Így örülhet Gyurcsány Ferenc is, hisz pártja bejutott a parlamentbe, és a Szél Bernadett által vezetett LMP is története során először lépte át az 5%-os küszöböt.

Elsöprő FIDESZ győzelem lett: minden, ami a választásokon és azóta történt 7

Sajnos a kisebb pártok, a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt, bár az ellenzéki visszalépések miatt egy képviselője lesz az Együttnek. A  Momentumra közel 3 százalék szavazott, ami durván 150 ezer embert jelent. Így a parlamentbe jutás nem jött össze, bár inkább az lett volna meglepő, ha elsőre sikerül, hisz másfél éve még senki sem ismerte őket. Legalább nem kell visszafizetniük a kampánytámogatás összegét, és emellett párttámogatásra is jogosulttá váltak.

Angela Merkel, német kancellár már írásban gratulált is Orbán Viktornak a győzelemhez. Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) volt vezetője már egy kicsit más véleményen volt a témával kapcsolatban.  Ő így kommentálta a tegnapi eredményt twitteren: “Orbán Viktor a legerősebb európai vezető és az EU legrosszabb rémálma”.

És, hogy mi lesz most? Az ország egyik fele örül (vagy valami hasonló), a másik fele pedig érezhetően nagyon kétségbe van esve, és fel van háborodva. Az angliai magyarok is rengetegen mentek el szavazni, azonban egy előzetes felmérés szerint a kint élők az ellenzéki pártok szavazótáborát erősítették így a végeredmény nem az amiben sokan reménykedtek. Valószínűleg, akik el akartak jönni otthonról, és eddig hezitáltak, vagy akik hazaköltözést fontolgattak, az eredmények tükrében igencsak újragondolják a továbbiakat…    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás