Azoknak a háztartásoknak, akiknél az ún. „pre-payment meter” van beszerelve, átlagosan £226-tal kell többet költeniük rezsire évente, mint akik a hagyományos módon fizetnek.

British Gas price cut

A Citizens Advice által nemrégiben készített tanulmány szerint a legolcsóbb és a legdrágább tarifák közti eltérés több, mint 30%-kal nőtt az elmúlt fél év során. A Co-Operative Energy-nél, ahol a legnagyobb a szakadék a töltögetős és a sima fix havidíjas megoldás közt (évi £405), azt mondták, hogy csökkenteni készülnek az árakat.

Az energiaipar már egy éve vizsgálat alatt áll az árképzés problémája kapcsán, és egyértelmű, hogy a feltöltős módon fizető háztartások számára egy sokkal versenyképesebb ajánlattal kell a cégeknek előrukkolniuk. Nem újdonság sajnos, hogy pont azok fizetnek jóval többet, mint kellene, akik pont, hogy nem igazán engedhetik meg maguknak az ilyesfajta nagyvonalúságot.

A több, mint £400-os éves különbség elképesztően sok, és jó figyelmeztetés arra, hogy itt az idő az energiaipar gatyába rázására. A jelenlegi rendszer ugyanis emberek millióival tol ki. Ehhez hozzájön az is, hogy a múlt hónapban került nyilvánosságra, hogy több, mint 500,000 otthonban kényszerítették ki a szolgáltatók a feltöltős egységek beszerelését, és az arra való átállást.

A statisztikák szerint azok, akiknél ezek a „pre-payments meter”-ek kerülnek beszerelésre, nagy arányban alacsony jövedelmű háztartások, és 80%-uk már eleve tartozásokkal küzd. Bizonyára rengetegen laknak olyan helyen, ahol feltöltős a rendszer, de aki nem ismeri annak annyit kell tudnia, hogy ugyanúgy kell töltögetni pénzzel a gázt meg a villanyt, mint a „top up”-olós mobilokat, vagy épp az oyster kártyákat, és értelem szerűen előre fizetünk a szolgáltatásért.

Volt olyan háztartás, aminek csak £951-ot kellett volna fizetnie, ha simán havonta kapja a számlákat, és ehelyett £1,356 volt az éves kiadás. A feltöltős rendszernek az lenne a lényege, hogy az emberek ne használják ész nélkül a szolgáltatásokat, ne hagyják égve az egész házban a villanyt éjjel, vagy ne zuhanyozzanak el 4 köbméter vizet minden alkalommal. Ennek ellenére, ahelyett, hogy olcsóbb lenne, többet is kell érte fizetni, és még töltögetni is kell.

rezsi uk

Az energiapiacot szabályozó Ofgem a múlt hónapban arra is fényt derített, hogy a szolgáltatók a feltöltős rendszer be-, vagy kiszereléséért még pénzt is kérnek, ráadásul akár £160-180-ot is leakasztanak a tulajdonosról. Most, hogy kérdőre lettek vonva, az energiapiac résztvevői nagy ígérgetésbe kezdtek, miszerint lejjebb fogják nyomni az indokolatlanul magas árakat.

Facebook csoportunk  már 5,000 fős. Gyere te is!

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-33369672