Akár több ezer fontra is szert tehetnek azok, akik szobákat adnak ki az Airbnb új módszerével rövidebb időtartamokra.

6750ac84-ee70-11e3_1073696k

A kormány által meghirdetett új szabályok értelmében, mostantól évente három hónapra ki lehet adni a szabadon álló szobákat, vagy lakásokat rövidtávra. Ezen új lehetőség által átutazók és turisták milliói szállhatnak meg úgy, mint ahogyan a helyiek élnek.

Jelenleg a lakástulajdonosok a brit fővárosban nem adhatják ki az ingatlanjaikat 3 hónapnál rövidebb időre, ha nincs tervezési engedélyük.

Ez a jogszabály főként a házak és szobák kínálatának védelmére és egy bizonyos szinten tartására szolgál. De a kormány ezt a tiltást feloldani szándékszik, aminek következtében számos londoni lakástulajdonos nagyon jól járhat.

Az új szabály érvénybe léptetésének azonban hátulütői is lehetnek. Rengetegen attól félnek ugyanis (és nem ok nélkül), hogy a háztömb, amiben laknak motellé, átjáró házzá változik, zajos, folyton változó szomszédokkal, és sokkal több szeméttel.

Mások a lakók folytonos változásában a közösség teljes szétesését látják, mint veszélyforrást.

A kormány az alábbi módosítási javaslatot tette, hogy a fent említett problémák kiküszöbölhetőek legyenek:

  • a tulajdonosok évente maximum 90 napra adhatják ki a lakásokat vagy szobákat rövidtávra
  • az ingatlanok után a council tax fizetése kötelező
  • a helyi tanácsnak jogában áll megvonni ezt a lehetőséget azoktól a tulajdonosoktól, akik megsértik a szabályt

Az eddigi drákói szigor egyébként 40 évvel korábbra vezethető vissza, amikor a londoni lakástulajdonosoknak meg lett tiltva, hogy bérbe adják ingatlanjaikat turistáknak.

Landing_page_from_AirBnb

Londonban ingatlanok ezreit hirdetik olyan oldalakon, mint az Airbnb weboldala. Akár a 2012-es londoni olimpia vagy a szokásos nyári wimbledoni tenisz torna ideje alatt rengeteg ember vett ki szobát, vagy lakást rövid időtartamra.

Az Airbnb statisztikái szerint egy londoni lakástulajdonos átlagosan £2,822-ot keres, már ha csak 33 napra is kiadja az ingatlanját egy évben. Azonban, akik tervezési engedély birtoklása nélkül adják ilyen módon lakásaikat azok csúnyán megüthetik magukat, ugyanis akár £20,000-ra is megbírságolhatók. Sokak szerint azonban a jelenlegi jogszabály nem következetes, és ezért megtévesztő lehet sokak számára. Ha valaki ezért szeretné ezt a lehetőséget igénybe venni, célszerű előtte saját hitelszerződését, vagy bérleti szerződését átnyálaznia, hogy van-e joga kiadni az adott ingatlant rövidtávra.

A kormány ettől a lépéstől azt várja, hogy a nagyobb verseny csökkenti az árakat.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.standard.co.uk/news/london/new-rules-mean-londoners-can-earn-thousands-by-renting-rooms-on-sites-like-airbnb-10033375.html