Az utóbbi időszakban az áruházláncok által folytatott árháború következtében a tej olcsóbb lett, mint a víz számos szupermarketben.

2014-10-06-Milk

A Tesco, Sainsbury’s és Waitrose áruházaiban a 2.3 literes kiszerelésű tej ára £1, míg az Asda, Aldi, és Lidl üzleteiben már csak 89p.

A legújabb adatok szerint a literenként vett árat tekintve a nagyobb áruházláncok 2.3 literes kiszerelésű tejei olcsóbbak, a normál kiszerelésű ásványvizek legtöbbjénél. Egy liter tejért egy 2.3 literes saját címkével ellátott termék esetében 43p-t, míg egy liter buborékmentes ásványvízért 44p-t fizetünk a legolcsóbb helyeken.

Összehasonlításképp, a hasonlóan kedvelt, és sokat fogyasztott italok közül a világos sör átlagosan £2.05 / liter, míg a Coca cola 99p / liter jelenleg.

Egy átlagos tejtermelő ennyit kap kézhez a tej árából
Egy átlagos tejtermelő ennyit kap kézhez a tej árából

Az áruházláncok tudják fedezni a nyomott árakból származó veszteségeket, de a gazdák nagy mínuszokat könyvelnek el, és elmondásuk szerint hosszú távú következményei lehetnek az alacsonyan tartott áraknak.

A nagyobb áruházak megengedhetik, hogy a tejet haszon nélkül, vagy akár veszteséges áron kínálják, ugyanis az ilyen helyeken jellemzően sok mást is vásárol az ember, ami visszahozza a tej árán elbukott pár p-t. A kisebb üzletek azonban ezt nem engedhetik meg maguknak. Az áruházláncok kiélezett küzdelmet folytatnak a piaci részesedésért, és nagyon úgy tűnik, hogy a harcban a tejtermelők fogják a legnagyobb veszteségeket elkönyvelni.

„Ha nem támogatnak bennünket, fél éven belül nagyon kevés tejtermelő marad ebben az országban. Tavaly 31p-t kaptam literenként, most 20-at. Az előállítás nekem literenként 24p-be kerül, így nagyon gyorsan nőnek a veszteségeim.” – nyilatkozta az egyik érintett.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.telegraph.co.uk/news/shopping-and-consumer-news/11338421/Milk-cheaper-than-water-supermarket-price-war-drives-down-price-of-a-pint.html