A hét elején elképesztően jó idő érkezik ismét Dél-Angliába, és London környékére, aminek köszönhetően melegebb lesz, mint Madridban, Spanyolországban.

hotweather1208a

Anglia déli részén ismét 30C környékére emelkedik a hőmérő higanyszála, és ami még jobb, Londonban és környékén keddre egyenesen 32C-t jósolnak az előrejelzések alapján, ami az elmúlt 50 év legmelegebb szeptemberi napja lesz.

Ez egyben azt jelenti, hogy az a ritka állapot fog előállni, amikor a brit fővárosban olyan meleg lesz, mint Bangkokban és a hőmérséklet meghaladja a spanyol fővárosét, ahol mindössze 26C várható kedden.

idojaras szept

Utoljára 2006-ban fordult olyan elő, hogy 30C fölé ment a hőmérséklet szeptemberben. Ez Kew Gardens környékén esett meg, ahol pontosan 30.5C-t mértek, méghozzá pont szeptember 11-én.

Amennyiben a hőmérséklet meghaladja a hét folyamán a 31.6 C-t, ami az eddigi szeptemberi rekord, akkor az utóbbi 55 év legmelegebb szeptemberének örülhetünk. Ezt a hőmérsékletet egyébként 1961-ben mérték szeptember 2-án Gatwick területén.

„Tulajdonképp a meleg levegő a déli irányből érkezik a térségbe, ami Franciaország déli és Spanyolország északi területeiről eredeztethető. Mint azt tudjuk, a világnak az a része az év ezen szakaszában rendkívül meleg szokott lenni, így mivel mi is kapunk belőle egy kicsit, nálunk is jócskán megemelkedik majd a hőmérséklet.” – nyilatkozta a brit meteorológiai intézet szakembere, Simon Partridge.

Az idáig valaha mért legmagasabb hőmérsékletet szeptemberben, Nagy-Britannia területén, több, mint 100 éve mérték, 1906-ban. Ekkor ugyanis Yorkshire déli részén, 35.6C-ig szaladt fel a hőmérséklet, ami a szigetországban nyáron is ritka, nemhogy szeptemberben.

Anglia nagyobbik részén szintén jó idő lesz a hét elején, számíthatunk rá hogy 30C-hoz közeli hőmérséklet lesz elég sok helyen az országban. Skócia nyugati felén és Észak-Írországban azonban esőzésre lehet számítani. Ez az időjárás fokozatosan elérheti Wales és Anglia egyes részeit is. A Met office jelentése alapján azonban a hét nagyrészén szuper idő várható, a megszokott szeptemberi hűvöskéshez képest, így talán még egyszer idén utoljára kiélvezhetjük a forró nyári napos időt.      Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]