furlough

Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter hivatalosan is bejelentette, hogy a kormány márciusig meghosszabbítja a furlough-rendszert, biztosítva a munkavállalók bérének 80 százalékát mindazok számára, akik nem tudnak dolgozni, mivel a koronavírus kapcsán életbe léptetett intézkedések miatt rengeteg cég bezárásra kényszerült.

furlough

A becslések szerint ez havi több mint 6 milliárd fontjába kerül majd az államnak. Korábban a kormány hónapokon keresztül próbált ellenállni a nyomásnak, hogy a rendszert meghosszabbítsák, azonban most, ahogy sok más területen is, meggondolták magukat.

Az egyni vállalkozók megsegítésére létrehozott támogatás, amely a november és január közötti időszakra terjed ki, szintén emelkedik. Eredetileg csa november hónapra emelték volna fel a korábbi átlagos havi nyereség 80%-ára, decemberben és januárban maradt volna 40%. Most azonban ezt is felemelik 80%-ra mind a három hónapra, maximum 7500 fontig, amit egy összegben lehet majd megigényelni november hónap végétől.

Azonban a pénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy a cégeknek tervezett 1000 font jutalmat minden februárig megtartott alkalmazott után későbbre halasztják, ami viszont aggodalomra adhat okot, ugyanis ez növeli az elbocsátások valószínűségét rengeteg cégnél.

A Resolution Foundation számításai szerint a furlough rendszer meghosszabbítása, amelyet először a világjárvány kezdetén vezettek be, és a dolgozóknak havonta legfeljebb 2500 fontot fizet, a becslések szerint havonta körülbelül 6,2 milliárd fontba kerül az országnak. “A többletköltség hatalmas, de szükséges” – közölte a szervezet. A csúcsponton a furlough rendszer 9,6 millió munkavállalónak segített a tavaszi Covid hullám során, ám október végére, amikor felszámolásra került, ez a szám 2 millióra csökkent. A teljes költség már meghaladja a 41 milliárd fontot.

Bárki, akit szeptember 23. és október 30. között bocsátott el a cége a furlough rendszer végére számítva, most újra felvehető és visszatérhet a rendszerbe. Mr. Sunak elmondta a parlamenti alsóháznak, hogy kiemelt fontosságú „a munkahelyek és a megélhetés védelme”.

„A kormány szándéka, hogy az új egészségügyi korlátozások csak december elejéig maradjanak hatályban. De amint az első lezáráskor láthattuk, a gazdasági hatások sokkal hosszabb ideig tartanak a vállalkozások számára, mint a korlátozások időtartama. Tekintettel a jelentős bizonytalanságra, a gazdasági háttér romlására, valamint arra, hogy az embereket és a vállalkozásokat télen biztonságban kell tudni, úgy gondolom, hogy helyes folytatni, amit elkezdtünk. Tehát bejelentjük, hogy a furlough rendszert nem egy hónappal hosszabbítjuk meg, hanem március végéig…” – mondta beszédében a pénzügyminiszter.

Az ellenzék persze azonnal támadásba lendült, és követelték, hogy a kormány kérjen bocsánatot mindazoktól, akiket már elbocsátottak a munkáltatóik, mivel nem tudták, hogy az utolsó pillanatban majd meggondolja magát a kormány.

„Hány munkahelyet lehetett volna megmenteni, ha a kormány felismerte volna a helyzet súlyosságát, és hagyta volna, hogy a vállalkozások hosszabb távra tervezzenek? Bocsánatot kér a pénzügyminiszter úr azoktól, akiket már elbocsátottak a késői helyzetfelismerés miatt? A vállalkozások és a dolgozók bizonyosságot, stabilitást kértek ettől a kormánytól, de a pénzügyminiszter úr folyamatosan figyelmen kívül hagyja őket egészen az utolsó pillanatig, amikor már késő, mert a munkahelyek megszűntek és a vállalkozások tönkrementek.” – Anneliese Dodds.

A támogatás az Egyesült Királyság egészére kiterjed, és egy januári felülvizsgálat dönti majd el, hogy növeljük-e a munkáltatók hozzájárulását.   Forrás

Megosztás