Kiderült, hogy hiba volt a grafikonokban, amik alapján többek közt elrendelték a lockdownt Angliában 1

A brit kormány elismerte, hogy hibát vétettek azokon a grafikonokon, amelyek azt mutatták, hogy a koronavírus második hulláma során bekövetkezett halálesetek hamarosan meghaladhatják az első hullám tetőzésekor bekövetkezettekét.

Kiderült, hogy hiba volt a grafikonokban, amik alapján többek közt elrendelték a lockdownt Angliában 2

A Boris Johnson szombati sajtótájékoztatóján használt grafikonok december elejére már nagyjából napi 1500 halálesetet jósoltak. A kormány azóta „hibát” talált a grafikonokban, amely így túl magasra becsülte a számokat, és módosította őket, így a legrosszabb eshetőség kevesebb, mint napi 1000 haláleset a becslések szerint, ami kevesebb mint az eredeti kéthrmada (persze nyilvánvalóan még az is sok).

A miniszterelnök szóvivője ezt nyilatkozta: „Az SPI-M [Tudományos Pandémiás Influenza Modellező Csoport] középtávú előrejelzései a következő hat hétre vonatkozóan változatlanok maradnak. De elismerjük, hogy hiba történt a konfidencia intervallumok kijelölésekor, amelyek a kék árnyékolt területek, amelyeket azonnal ki is javítottunk. De az elemzésben alapvetően nem volt hiba.”

Kiderült, hogy hiba volt a grafikonokban, amik alapján többek közt elrendelték a lockdownt Angliában 3

Arra a kérdésre, hogy beismeri-e, hogy a grafikon félrevezető, a szóvivő így reagált: “Továbbra is mindenki egyetért abban, hogy ha nem léptünk volna most, akkor heteken belül meghaladta volna a halálozások száma az első hullám tetőpontjának számait.”

Nadhim Zahawi miniszter szerint helyes döntés volt az adatok megosztása a nyilvánossággal… annak ellenére is, hogy a második országos lockdown elrendelésében többek közt ezeknek a becsléseknek is szerepe volt.

Zahawi úr az LBC-nek ezt nyilatkozta: „Több Különböző modell is volt, és helyesnek tartom a lehető legtöbb adat megosztását. Minél több adatot osztunk meg, annál jobban lehet ellenőrizni és átvizsgálni őket. Ez a jó a demokráciában. Soha nem mondtuk, hogy ezek a számok kőbe vannak vésve, ezeket a modelleket különböző csoportok állítják össze. Soha nem mondtuk, hogy ezek abszolút tutibiztos számok.”

Az is kiderült, hogy egy másik modell – amely a legrosszabb forgatókönyv szerint napi 4000 halálesetet jósolt december végére – elavult adatokon alapult. Ezeket is módosították. A 4000 halálesetre vonatkozó dossziére hivatkozva Steve Baker konzervatív képviselő hozzátette: “Ki a fene utasította a tudósokat a teljes bizonyosság nélkül, hogy helytelen előrejelzéseket lobogtassanak a képviselőknek a halálozásokról abban a reményben, hogy ez meggyőzheti őket a lockdown szükségességéről?”

„Vajon Hány további, helytelen, túlbecsült számadatokon alapuló grafikont használtak még az egész ország számára káros, második lockdown igazolására?” – írta Mark Harper korábbi Tory képviselő.     Forrás

Megosztás