Sok millió fontot kaphatnak vissza a háztartások országszerte Nagy-Britanniában az energiaszolgáltatóktól + változik az energiaszámlák összege 1

Az energiaipari óriáscégek egy, a miniszterek által megfontolás alatt álló javaslat értelmében kénytelenek lehetnek visszaadni az ügyfelek számláján lévő több millió fontot, mivel a háztartások számára újabb számlaemelés közeledik.

Sok millió fontot kaphatnak vissza a háztartások országszerte Nagy-Britanniában az energiaszolgáltatóktól + változik az energiaszámlák összege 3

A költségek körülbelül évi 500 fonttal emelkednek, annak ellenére, hogy az Ofgem hétfőn csökkentette az árplafont. Az Ofgem április 1-jétől évi 4279 GBP-ról 3280 GBP-ra csökkenti felső határát – a szolgáltatók által felszámítható maximális összegnek. De várhatóan növekedni fog az az összeg, amelyet egy átlagos háztartásnak fizetnie kell a kormány „energia árgarancia programjának” keretében. Áprilistól 2500 GBP-ról 3000 GBP-ra emelkedik ez az összeg.

A megélhetési költségek válsága közepette az energiaszolgáltatókat azzal vádolták, hogy több milliárd fontnyi fogyasztói készpénzt halmoztak fel számláikon, ami arra késztette az Ofgem egykori igazgatósági tagját, hogy azzal vádolja meg az energiacégeket, hogy tulajdonképpen folyamatosan benne van a kezük az ügyfelek zsebében.

Amanda Solloway energiaügyi miniszter most azt mondta, hogy a parlamenti képviselők meg fogják vizsgálni a számlákon tartott összegek automatikus visszafizetésének lehetőségét – ez a lépés ugyanis több millió fontot tenne vissza az ügyfelek zsebeibe.

„A szolgáltatóknak nem szabad olyan pénzen ülniük, amelyre nincs szükségük az ügyfelek által felhasznált energiamennyiség kifizetéséhez. A számlákon nem lenne szabad nagy mennyiségű pénznek összegyűlnie, az az ügyfél pénze…” – mondta a képviselőknek.

A miniszterek nyomást kívánnak gyakorolni az Ofgem vezérigazgatójára, hogy biztosítsák az ügyfelek pénzének gyors és egyszerű visszafizetését, és megakadályozzák a szolgáltatókat abban, hogy nagy összegek halmozódhassanak fel a számláikon. Ahogy az áram és a gáz ára megugrott, a havi csoportos beszedési megbízások összegei is megugrottak. Ugyanakkor sok ügyfél többletet halmozott fel a számláján, amelyet elmondásaik szerint nehéz visszaszerezni.

Grant Shapps energiaügyi miniszter a múlt hónapban elárulta, hogy ő maga is érintett, és azt mondta: „Velem is előfordult, hogy az energiaszolgáltató önkényesen úgy döntött, hogy egy felháborító összeget ír be a csoportos beszedési megbízásba.”

2021-ben, az Ofgem állítása szerint az automatikus visszafizetésekből durván 1,4 milliárd font is visszakerülhetett volna az ügyfelekhez. Ez akkor durván 65 fontra jött volna ki, ha egyenlően osztották volna ki a 21 millió háztartás között. De mivel az energiaárak megugrottak, az év eleji jelentések azt sugallják, hogy az energiaszámlákon lévő összeg jelenleg valahol 2 és 9 milliárd GBP közt lehet.

Az energiaszolgáltatók azzal védekeznek, hogy a nyári hónapokban befizetett extra pénz segít az ügyfeleknek a magasabb számlákat is gond nélkül kiegyenlíteni a hidegebb, téli hónapok során. Tavaly az Ofgem megbízásából az Oxera energiaelemzőktől származó független jelentés megállapította, hogy „ahelyett, hogy 0 körül ingadozott volna”, a háztartások számláin az egész éves energiaszámla díj 40 százaléka ácsorgott ott átlagosan.

Christine Farnish, az Ofgem egykori igazgatósági tagja arra figyelmeztetett, hogy az energiacégek „megengedhetik maguknak, hogy a kezüket az ügyfelek zsebében tartsák, és az előre kifizetett összegeket használják fel saját vállalkozásuk finanszírozására”.

„Azt gondolom, hogy a nehéz helyzetben lévő családok nem is sejtik, hogy az általuk befizetett összegek egy részét arra használják fel, hogy olcsó finanszírozást biztosítsanak a szolgáltatójuk számára, ahelyett, hogy ténylegesen pontosan az elfogyasztott energia után fizetnének” – mondta a The Daily Telegraphnak. Vajon az angliai magyarok közül is sokan vannak ilyen helyzetben? Nektek is sok pénzetek áll feleslegesen a szolgáltatónál?    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után