Skócia lett a világ első országa, ahol hétfőtől teljesen ingyenes a tampon és minden menstruációs termék 1

Skócia az első olyan ország a világon, amely biztosítja a menstruációs termékekhez való ingyenes hozzáférés jogát, egy hétfőtől életbe lépett új jogszabály segítségével.

Skócia lett a világ első országa, ahol hétfőtől teljesen ingyenes a tampon és minden menstruációs termék 3

A menstruációs termékekről szóló törvény bevezetése azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak és az oktatási intézményeknek jogilag kötelezővé kell tenniük ingyenes egészségügyi termékeket azok számára, akiknek szükségük van rájuk. 2017 óta egyébként körülbelül 27 millió fontot költöttek a nyilvános helyeken való ingyenes hozzáférés biztosítására.

A törvényjavaslatot Monica Lennon, az MSP képviselője javasolta, és 2020-ban a skót parlament egyhangúlag támogatta.

Lennon a nagy előrelépés kapcsán így nyilatkozott: „Büszke vagyok arra, hogy úttörő szerepet tölthetek be a „Period Products Act”-ben, amely már most pozitív változást jelent Skóciában és szerte a világon. A helyi hatóságok és partnerszervezetek keményen dolgoztak azon, hogy az ingyenes menstruációs termékekhez való jogot valóra váltsák.”

„Hálás vagyok nekik és annak a több ezer embernek, akik országszerte bekapcsolódtak. Ez egy újabb mérföldkő az ügyért kampányolók és az alulról építkező mozgalmak számára, amely megmutatja, hogy a progresszív és merész politikai döntések milyen eredményeket érhetnek el.”

“A megélhetési költségek válságának beköszöntével a korabeli termékekről szóló törvény a remény fénye, amely megmutatja, mit lehet elérni, ha a politikusok összefognak az általunk szolgált emberek érdekében.”

Shona Robison szociális igazságügyi miniszter azt mondta: „Az ingyenes menstruációs termékekhez való hozzáférés biztosítása alapvető fontosságú az egyenlőség és a méltóság szempontjából, és megszünteti az ezekhez való hozzáférés pénzügyi akadályait.”

„Ez minden eddiginél fontosabb egy olyan időszakban, amikor az embereknek nehéz döntéseket kell meghozniuk a megélhetési költségek válsága miatt, és nem akarjuk, hogy bárki valaha is olyan helyzetbe kerüljön, hogy nem tud hozzájutni ezekhez a termékekhez. Most egy úttörő elképzelést valósítottunk meg azzal, hogy minden iskolánkban, főiskolánkban és egyetemünkön ingyenes menstruációs termékeket biztosítunk tanulóink és hallgatóink számára.”

„Büszkék vagyunk arra, hogy a világon elsőként olyan kormányok vagyunk, amely ilyen lépéseket tesz. A Skóciában végzett munka továbbra is világelső, és túlmutat az ingyenes termékeken. Finanszírozást is biztosítottunk a munkaadók számára készült oktatási weboldal létrehozásához, sikeres megbélyegzésellenes kampányt folytattunk, és javítottuk az iskolák számára elérhető menstruációs egészségügyi forrásokat.”

“Hálás vagyok minden fiatal nőnek és lánynak, akik döntő szerepet játszottak abban, hogy kidolgozzák az igényeiket kielégítő termékekhez való hozzáférés legjobb módjait.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után