Skócia az első ország az egész világon, ahol ingyenesek lesznek az intim higiéniai termékek 1

A skót parlament tegnap egyhangúlag elfogadta a törvényjavaslatot, amely ingyen hozzáférést biztosít az olyan intim higiéniai cikkekhez, mint a tampon és egészségügyi betét. Ezzel a lépéssel Skócia az első olyan ország a világon, amely ingyenessé teszi a női higiéniai termékeket.

Skócia az első ország az egész világon, ahol ingyenesek lesznek az intim higiéniai termékek 3

A törvényjavaslatot előterjesztő Monica Lennon szerint ez egy „praktikus és előremutató” jogszabály, amely a koronavírus járvány idején még fontosabb, mint valaha. “A menstruációs ciklusra nincs hatással a járvány, testünk működése nem áll le ezekben az időkben sem. Büszke vagyok a tényre, hogy a menstruációs szegénység kezelésének témakörében Skócia az élen jár és jelentős lépést tett ilyen rövid idő alatt. Megmutattuk, hogy a Parlamentünk képes együttműködni és a sötét és nehéz időkben fényt és reményt hozhatunk a világnak.”-nyilatkozta.

A törvénytervezetet 121 szavazattal, nulla ellenszavazat mellett fogadták el, miután elnyerte a skót kormány és a többi ellenzéki párt támogatását. A skót közösség titkára, Aileen Campbell a jogszabályok elfogadását „a nemek közötti egyenlőség jelentős pillanatának” értékelte.

„Nagy kiváltság, hogy jelen lehetek ezen a napon, amikor Skócia vált a világ első olyan országává, amely törvényt hoz annak biztosítására, hogy a női higiéniai termékek igyenesek és mindenki számára elérhetőek legyenek. Ez a jogszabály sokat fog tenni az egyenlőség és a társadalmi igazságosság előmozdításáért itt Skóciában és az egész világon. – tette hozzá Ms Campbell

Rose Caldwell, a Plan International UK ügyvezető igazgatója elmondta: „A skót kormány úttörőnek bizonyult a menstruációs szegénység kezelésében és nagyon reméljük, hogy más országok követni fogják példáját. Ezzel a mérföldkőnek számító jogszabályval Skócia az első olyan ország a világon, amely egyszer és mindenkorra megszünteti a menstruációs szegénységet.

A koronavírus járványnak köszönhető pénzügyi nehézségek fenyegető árnyékában egy ilyen jogszabály még fontosabb, mint valaha. Ez az új törvény segít biztosítani, hogy Skóciában egyetlen nő sem kell szembenézzen azzal az elfogadhatatlan ténnyel, hogy esetleg nem engedheti meg magának az intim higiéniai termékek megvásárlását.”

Ms Caldwell azt is hozzátette, hogy a menstruációs szegénység fennmaradásához 3 tényező együttállása szükséges és mindegyik ellen hatékonyan fel kell lépni. “A termékek ára mellett meghatározó az információ hiánya és a női ciklus témája körüli megbélyegzés és szégyen.

Skóciában a lányok csupán egyharmada (31%) mer szólni a tanárának az iskolában, hogy intim higiéniai termékre lenne szüksége.  A termékek ingyenessé tétele mellett ezért megfelelő oktatásra és képzésre van szükség a lányok, szüleik és az oktatási intézmények számára, valamint fel kell számolni a témával kapcsolatos zavart és megbélyegzést is.”-tette hozzá.     Forrás

Megosztás