Péntek 13 van: az 5 legrosszabb dolog, ami péntek 13-án történt 1

Péntek 13 nem az a nap, amivel sokan riogatják az ismerőseiket, a gyerekeket, vagy épp saját magukat. Vannak, akik egyáltalán nem tulajdonítanak neki semmiféle jelentőséget, de akadnak olyanok is szép számmal, akik a házból is félve lépnek ki, de még a sütőt is remegő kézzel kapcsolják be. A történelem jó pár példát hozott már arra, hogy igenis történnek rossz dolgok ezen a napon. Köztük néhány olyan volumenű dologgal, hogy óhatatlanul is babonás lesz tőle az ember.

péntek 13

Na, de honnan ered…

Többféle legenda terjeng arról, hogy honnan ered a péntek 13, de talán a legpopulárisabb az, hogy a történet bibliai eredetű, méghozzá Jézus halálához köthető. Az Újszövetségben 13-an voltak jelen az utolsó vacsorán, egy nappal az előtt, hogy Jézust pénteken keresztre feszítették. Júdást tartják a 13. vendégnek, aki leült az asztalhoz – ő volt az az apostol, aki harminc ezüst pénzért elárulta Jézust. Az már csak hab a tortán, hogy az ókori Rómában minden kivégzést péntekre szerveztek.

Na de ne kerülgessük tovább a forró kását, íme az 5 legszörnyűbb dolog, ami ezen a napon történt:

Az uruguayi rögbisek kannibalizmusa

1972 október 13-án, pénteken, az uruguayi rögbisek gépe lezuhant, a 45 játékosból 27 élte túl, többek között köszönhetően annak, hogy elfogyasztották halott társaikat. Pár hétre rá egy lavina 8 további túlélőt megölt, a december végi mentés során pedig már csak 16 játékost találtak életben. Még ugyanezen a pénteken közben lezuhant egy gép Moszkvában 174 utassal. Egy sem maradt életben.

Péntek 13 van: az 5 legrosszabb dolog, ami péntek 13-án történt 2

Tragikus hajótörés

2012 január 13-án, pénteken, a Costa Concordia felborult a toszkán partok közelében, Isola del Giglionál, miután zátonyra futott. 32 ember vesztette életét, vagy több, hiszen regisztrálatlan utasai is lehettek a hajónak. A hajó kapitányát bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölésben, pontosabban mészárlásban. A romok eltakarítása £1.4 milliárdba került, azaz háromszor többe, mint a hajó megépítése.

Péntek 13 van: az 5 legrosszabb dolog, ami péntek 13-án történt 3

A gyilkos közöny

1964 március 13-án, szintén pénteken, a 28 éves Kitty Genovese-t brutálisan megerőszakolták és meggyilkolták egy New York-i tömbház előtt. Önmagában is ijesztő történet, de a tény, hogy 30 ember nézte végig ablakaiból az esetet és egy sem avatkozott közbe, vagy hívta a rendőrséget, egészen elképesztő. Az eset később tanulmánnyá vált, és a Genovese-szindróma nevet kapta. Ez a jelenség akkor megfigyelhető, amikor az emberek a tömeg részeként képtelenek meghozni a jó döntést egyénileg.

Természeti (természetellenes?) katasztrófa

1970 november 13-án, pénteken, egy ciklon csapott le Bangladesre, árapályt okozva, mely közvetlenül vagy közvetve 500,000 ember haláláért volt felelős. Az élőállatok is mind elpusztultak, ahogy a szántóföldek növényei is, éhséget hozva a környékre.

Péntek 13 van: az 5 legrosszabb dolog, ami péntek 13-án történt 4

Pokoli tüzek

Péntek 13-án, 1939-ben, tanúi lehettek az ausztrálok az azóta már „Black Friday bushfires-nek” nevezett bozóttűznek, amely 5 millió hektáron okozott szörnyű pusztítást. 71 ember vesztette életét és 1300 otthon semmisült meg. Több kisváros tűnt el a föld színéről, illetve Victoria állam háromnegyede érintett volt a tragédiában.

Bónusz:

1976-ban egy New York-i fickó annyira rettegett a péntek 13-tól, hogy úgy döntött, egész nap az ágyban marad. Sajnos azonban pont aznap beszakadt alatta a padló, és a zuhanást a férfi nem élte túl. Ebből is látszik, hogy már az ágyában sincs biztonságban az ember. 2010-ben pedig egy 13 éves angol fiúba péntek 13-án csapott bele a villám, 13:13-kor.        Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után