Összecsaptak a rendőrök és a koronavírus ellen tüntetők Londonban 1

A rendőrség és a koronavírus ellen felvonuló demonstrálók között Londonban a hétvége során egy kisebb csetepaté alakult ki, amelynek következtében két rendőrtiszt kórházi kezelésre is szorult fejsérülései miatt.

Összecsaptak a rendőrök és a koronavírus ellen tüntetők Londonban 3

A tüntetők közösségi médiára felrakott képein több vérző ember is látható, miután a dolgok tettlegességig fajultak szombat délután, a Trafalgar téri tüntetésen. A Fővárosi Rendőrség jelentése szerint összesen 16 embert tartóztattak le, és összesen kilenc járőr sérült meg az összecsapások során.

Összecsaptak a rendőrök és a koronavírus ellen tüntetők Londonban 4

Emberek ezrei gyűltek össze szombaton a Trafalgar téren, különféle táblákat, zászlókat és plakátokat cipelve, hogy részt vegyenek egy „nem egyezünk bele” nevet viselő tüntetésen ahol senki sem viselt maszkot, és nyilván a távolságtartás sem valósult meg a tömeg miatt.

Összecsaptak a rendőrök és a koronavírus ellen tüntetők Londonban 5

A tömeg tagjai üvegeket dobáltak a rendőrökre és azt skandálták, hogy „válasszanak oldalt”, míg a rendőrök gumibotokat használtak ellenük. A tüntetők „zsarnoksággal” vádolták a kormányt a nemrégiben kihirdetett sürgősségi intézkedések miatt amiket a betegség terjedésének megfékezése érdekében hoztak. Egyesek a Covid-19 vakcinát a „ciánhoz” hasonlították, mások pedig plakátokat lóbáltak Joseph Goebbels náci propagandista idézetével, aki azt mondta: “Ha elég nagy hazugságot állítasz, és elégszer ismételgeted, akkor az emberek el fogják hinni.”

Összecsaptak a rendőrök és a koronavírus ellen tüntetők Londonban 6

A Johns Hopkins Egyetem koronavírus-nyomkövetője szerint világszerte közel 32 700 000 megbetegedés és csaknem 1 millió haláleset történt, kevesebb mint egy évvel azután, hogy a betegség terjedni kezdett.

Volt olyan tntető is, aki saját, rendőrökéhez hasonló pajzzsal érkezett a tüntésre, azonban haza már nélküle ment, mert elkobozták tőle. A tüntetők közül legalább hárman szorultak orvosi ellátásra. A demonstráló tömeg közben a Trafalgar Square-ről a Hyde Parkba vonult át. A letartóztatottak közt volt, akit rendbontásért, vagy a koronavírussal kapcsolatos intézkedések megszegéséért vittek el (bár ennyi erővel akkor mindenkit elvihettek volna), és olyan is, aki rendőrtisztet támadott meg.

Összecsaptak a rendőrök és a koronavírus ellen tüntetők Londonban 7

A tiltakozást „elfogadhatatlannak” minősítve, Sadiq Khan London polgármestere hangsúlyozta, hogy a Covid-19 terjedésének megállítása érdekében még mindig tilosak a nagy összejövetelek, beleértve a tüntetéseket is.

Összecsaptak a rendőrök és a koronavírus ellen tüntetők Londonban 8

„Egyes tüntetők végletesen erőszakos magatartása miatt szorgalmas rendőrök sérültek meg, és veszélybe került városunk biztonsága, amely a vírus elleni küzdelem kritikus pillanatában van épp. Ez teljesen elfogadhatatlan. Nem hagyhatjuk, hogy a londoni lakosság által hozott áldozatokat aláássa egy kis létszámú önző ember magatartása. A rendőrtisztekkel szembeni ilyen erőszakot nem toleráljuk, és az elkövetők a törvény teljes erejét érezni fogják.” – nyilatkozta a polgármester.   Forrás

Megosztás