Negatív rekord az elbocsátásokban az Egyesült Királyságban: rohamosan nő a munkanélküliek száma 1

Rekordmagasságot értek el az elbocsátások Nagy-Britanniában július és szeptember között, összesen 314 000 ember veszítette el munkáját a hivatalos adatok szerint. A munkanélküliség már az első lockdown előtt is növekvőben volt, július és szeptember között pedig rekord mértéket öltött az elbocsátások száma. Az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája 4,8 százalékra emelkedett az előző negyedévi 4,5 százalékról, a koronavírus így nyomott hagyott a munkaerőpiacon is.

Negatív rekord az elbocsátásokban az Egyesült Királyságban: rohamosan nő a munkanélküliek száma 3

A munkavállalók száma március és október között 782 ezerrel csökkent, beleértve az előző hónapban 33 ezer főt is – jelentette az Országos Statisztikai Hivatal. A foglalkoztatás mintegy 16 000 ezerrel csökkent a 16–24 évesek körében. “2020 júliustól szeptemberig tartó becslések szerint a munkanélküliségi ráta jelentősen növekedett és rekordszámú elbocsátás történt, miközben a foglalkoztatási ráta továbbra is csökken” – közölték.

A heti ledolgozott órák teljes száma – amelyet a munkaerőpiac aktuális helyzetének pontosabb mérőszámának tekintenek – 925,0 millió volt, 127,6 millió órával kevesebb, mint az előző évben.

A hivatalos 4,8 százalékos munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal nőtt az előző negyedévhez képest, és 0,9 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez történelmi viszonylatban viszont még továbbra is viszonylag alacsony, részben azért, mert a furlough rendszer emberek millióit foglalkoztatta.

Rishi Sunak kancellár március 31-ig hosszabbította meg a furlough-rendszert, amely a ledolgozatlan órák után a bérek 80 százalékát fizeti. ”Meg akarok nyugtatni mindenkit, aki aggódik a téli hónapok miatt: továbbra is támogatni fogjuk az embereket. “- mondta nyilatkozatában.

Negatív rekord az elbocsátásokban az Egyesült Királyságban: rohamosan nő a munkanélküliek száma 4

Az ideiglenesen munka nélkül élő emberek száma áprilisban 7,9 millióra emelkedett, majd szeptemberben visszaesett 3,9 millióra. Ekkor nyitottak újra a különféle vállalkozások és növekedtek a fogyasztói kiadások. A járvány előtt körülbelül 2–2,5 millióan voltak jellemzően munka nélkül, beleértve ebbe a szülési, apasági és az éves szabadságon levőket is.

A felmérések szerint körülbelül 2,5 millió ember, vagyis a munkaerő 8 százaléka volt furlough-n október közepén. A művészeti, szórakoztató és szabadidős szolgáltatások, valamint a turizmusban és vendéglátásban dolgozók aránya volt a legnagyobb a furlough-rendszerben részt vevők között.

Néhány biztató adatot is mutatott a statisztika: a betöltetlen álláshelyek száma csökkent augusztusban és októberben, de még mindig több mint egyharmaddal maradt alatta az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Az átlagbérek éves szinten 1,9 százalékkal emelkedtek.

Jonathan Athow, az Országos Statisztikai Hivataltól elmondta: “A legfrissebb adatok szerint októberben háromnegyedmillióval kevesebb alkalmazott dolgozott, mint márciusban. A munkanélküliség a szeptemberig tartó három hónapban meredeken nőtt, és sokan azok közül, akik a járványban korábban elvesztették az állásukat, ismét munkát kezdtek keresni. Az elbocsátottak száma szintén rekordmagasságot ért el.”-tette hozzá

A Munkáspárti Jonathan Reynolds úgy nyilatkozott: „A kormány elégtelen válságkezelése emberek millióinak a megélhetésébe került. Elegünk van az utolsó pillanatban meghozott intézkedésekből. A pénzügyminiszternek sürgősen támogatást kell nyújtania azoknak, akik elvesztették munkájukat, és segíteni Nagy-Britanniának abban, hogy talpra álljon.”      Forrás

Megosztás