A brit infláció áprilisi adata -0.1%-os értékre esett le, amire az adatok hivatalos rögzítésének kezdete óta nem volt példa az országban.

deflacio

Ez az első alkalom 1960 óta, hogy a vásárlói árindex negatív értékkel zár, derült ki a brit statisztikai hivatal jelentéséből. Az eredmény legnagyobb részt a vízi és légiközlekedési jegyárak csökkenésének tudható be.

A Bank of England szerint az infláció értéke a következő néhány hónapban is alacsonyan fog maradni. Az adatok szerint a közlekedési költségek 0.5%-kal, míg az élelmiszer árak 0.32%-kal voltak alacsonyabbak 2015 áprilisában, mint 1 évvel korábban. A megélhetés költségeinek csökkenése, ami az elmúlt év során főleg az olajár esésének volt betudható, és a tény, hogy az átlagfizetés végre emelkedésnek indult az országban, végre némi jó hír a családi kasszák számára.

_83089274_inflation_624_v2

Azonban senkinek ne legyenek hiú ábrándjai, ugyanis a csökkenés igen kicsi. Számokban kifejezve, ha tavaly £100-ért tudtunk megvásárolni egy „kosárnyi” terméket és szolgáltatást, az idén £99.90-ért lehet a mienk. Az elemzők szerint ez az állapot csak átmeneti, és amint az olaj árváltozásának hatása elmúlik, az infláció is vissza fog térni a rendes kerékvágásba.

Ha csökkennek az árak az rossz, na de miért?

A negatív inflációra, vagy deflációra azt hihetjük, hogy jó, mert csökkenek az árak és a pénzünk több dologra lesz elég. Ez egy rövid ideig igaz is, azonban hosszú távon gazdaságilag negatív hatása van, mivel az emberek, az árak további csökkenésére számítva elkezdenek tartalékolni, hogy majd később veszik meg a dolgokat olcsóbban. Ezáltal kevesebb termék fogy, csökkenteni kell a termelést, majd emiatt a kiadásokat is és végül a főnökeink a mi fizetésünket is arányosan csökkenteni fogják. A baj, hogy ez a folyamat spirálszerűen be tud gyűrűzni, és a gazdaságot meg is béníthatja extrém esetben.

Nagy-Britanniában azonban ettől nem kell tartani, mert itt a szakértők még a defláció szó kimondását is kínosan elkerülik, az infláció pedig hamarosan újra a megszokott 1-2% közti értékre fog visszamozogni.

Új szolgáltatásunk – Olcsóbb fogászati kezelés és Csomagszállítás: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-32793481