Nagyot nőtt az infláció Nagy-Britanniában: friss adatok 1

Az infláció Nagy-Britanniában váratlanul 2,7%-ra ugrott áprilisban, ami a legmagasabb érték 2013 szeptembere óta, mivel most ütött be a tavaly júniusi Brexit szavazás óta tapasztalható pangás a font árfolyamában.

Nagyot nőtt az infláció Nagy-Britanniában: friss adatok 3

A maginfláció, amelyből kiveszik a változékony energiaárakat és élelmiszerárakat, 2,4%-ra ugrott fel 1,8%-ról március óta, ami szintén a legmagasabb 2013 márciusa óta. A nemzeti statisztikai hivatal szerint az infláció megugrásához leginkább a légiközlekedés árai járultak hozzá, bár ezt a húsvéti vakációnak tulajdonítják.

A ruházati cikkek, a járművek adói és az energiaszámlák szintén hozzájárultak ehhez a növekedéshez. A kialakult helyzet miatt a Bank of England pénzügyi stratégiáját irányító szervezetére terelődött a figyelem – a múlt heti riportjukban azt mondták, hogy 2017 utolsó negyedévéig nem ugrik az infláció 2,7 fölé, és akkor is csak 2,82%-ban csúcsosodik majd ki. A font árfolyama a hírek kijötte előtt $1.2957 volt, de utána gyorsan visszaesett $1.2884-ra, és egész nap alacsonyan maradt. Ezzel párhuzamosan a fizetések emelkedése még az infláció mértékét sem követte, vagyis a fizetésünk jelenleg, ha nem is olyan sokkal, de kevesebbet ér, mint tavaly ilyenkor.

„A konszenzuson felüli infláció az országban egy ideig tesztelni fogja a Bank of England hiénáinak a türelmét. De azt gondoljuk, hogy a háztartási megszorítások és a Brexit okozta bizonytalanság miatt 2019-ig még nem fognak elszaladni az árak” – mondta James Smith, az ING gazdasági elemzője.

Nagyot nőtt az infláció Nagy-Britanniában: friss adatok 4

„Bár szerintünk a sterling értékcsökkenésének a hatása az inflációra ebben az évben koncentrálódik igazán, jobban, mint azt a Bank of England gondolja, de azt nem hisszük, hogy a ráták sokkal tovább emelkednének idén” – mondta Samuel Tombs a Pantheon Economicstól. A sterling jelenleg 13,3%-kal áll alacsonyabban, mint tavaly június 23-án, a Brexit szavazás napján. A valuta januárban mélypontot ért el, $1.2043-on állt, ez 19%-kal a népszavazás estéjén produkált árfolyam alatt volt.

Emellett az áprilisi inflációugrás azt is jelenti, hogy a megszorítások még mindenképpen tovább folytatódnak. Az ONS múlt hónapban azt írta, a jövedelmek 2,3%-kal nőttek februárig, ami azt jelenti, hogy az inflációt beleszámítva igazából még csökkentek is a bérek. A pontos adatokat márciusig a statisztikai cégek szerdán fogják közölni, a City közgazdászai 2,4%-os növekedésre számítanak.

A Bank of England megígérte, hogy jobban fogják figyelni a fizetések alakulását, és az infláció hatásait rá. A közgazdászok szerint a megszorítások leginkább a fogyasztók költésében lesznek majd megfigyelhetőek, ami lassíthatja némileg a gazdaság növekedését.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után