Nagyot estek a lakásárak Nagy-Britanniában az elmúlt hónapban 1

A lakásárak átlagosan 1,4%-kal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva novemberben, ami a statisztikai adatok szerint a legnagyobb csökkenést jelenti 2020 júniusa óta.

Nagyot estek a lakásárak Nagy-Britanniában az elmúlt hónapban 3

A novemberi csökkenés az októberi 0,9%-os havi csökkenés után következett be, tovább nyomva lefelé az ingatlan árakat. Az Egyesült Királyságban a lakásárak éves növekedése meredeken, 4,4%-ra lassult az októberi 7,2%-os éves növekedéshez viszonyítva. A Nationwide Building Society adatai szerint az átlagos lakásár novemberben 263 788 font volt a szigetország területén.

A jelzáloghitelek kamatai a szeptemberi miniköltségvetést követően megugrottak, a Bank of England alapkamat-emelése pedig szintén megnövelte a hitelfelvételi költségeket, miközben a háztartásokat már így is egyre jobban terhelik az emelkedő számlák országszerte.

Robert Gardner, a Nationwide országos vezető közgazdásza a következőket mondta: „A miniköltségvetés következményei továbbra is hatással voltak a piacra: novemberben a lakásárak éves növekedése hirtelen 4,4%-ra lassult, az októberi 7,2%-ról. Az árak a szezonális hatásokat figyelembe véve 1,4%-kal csökkentek havi szinten.”

„Miközben a pénzügyi piaci feltételek stabilizálódtak, az új jelzáloghitelek kamatai továbbra is magasak, és a piac jelentős mértékben veszített lendületéből. A potenciális vásárlók számára egy új ingatlan megfizethetősége sokkal nehezebben kivitelezhetővé vált, miközben a háztartások pénzügyi helyzetét a magas infláció is nehezíti. Úgy tűnik, a piac visszafogott marad a következő negyedévekben. Az infláció egy ideig még magas marad, és a banki alapkamat várhatóan még tovább emelkedik.”

Gardner úr elmondta, hogy a hosszabb lejáratú hitelfelvételi költségek visszaestek az elmúlt hetekben, és tovább mérséklődhetnek.

Tom Bill, a Knight Frank ingatlanügynökség brit lakossági kutatási részlegének vezetője a következőket mondta: „A miniköltségvetés hatása novemberben továbbra is éreztette a hatását, és a lakásárak a világjárvány kezdete óta most zuhantak a legnagyobbat.”

„Arra számítunk, hogy a lakásárak nagyjából 10%-kot esnek majd a következő két évben, és karácsony után a hiteltörlesztők még magasabbra fognak emelkedni. A miniköltségvetés előtt tett jelzáloghitel-ajánlatok 2023-tól elkezdenek lejárni, és még inkább növelni fogják az ingatlanárakra nehezedő nyomást.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után