A kormány azt tervezi, hogy márciusban véget vet a lockdownnak, miután a kabinet tagjai megállapodtak abban, hogy amennyiben egészen nyárig elhalasztanák, amikorra az emberek többségét beoltanák, az a jelentések szerint még nagyobb gazdasági károkat okozna.

A miniszterek a hírek szerint már el is kezdtek egy ütemtervet kidolgozni a korlátozások feloldására annak ellenére, hogy a Sage tanácsadó bizottság azt szeretné, ha azok még tovább érvényben maradnának. A kabineten belül korábban igencsak megoszlottak a vélemények, hogy mi a jobb, inkább elővigyázatosnak lenni, és követni a Sage tanácsait, vagy minél előbb újra beindítani a gazdaságot, kockáztatva a vírus terjedésének újbóli felgyorsulását.

A tervek szerint a területeket alacsonyabb készültségi szintek alá sorolják majd, amint a halálozási arányuk, és a kórházba került 50-70 évesek száma lecsökken – olvasható a Sunday Times egyik beszámolójában.

Egy magát megnevezni nem kívánó forrás a Sunday Timesnak elmondta: “Először fordul elő, hogy végre mindenki egyetért. Mindenki elfogadta, hogy határozottan és gyorsan kell a lockdownt bevezetni is, és mindenki elfogadja, hogy a korlátozásokat viszont fel kell oldanunk, még mielőtt mindenkit beoltanának.”

Dominic Raab a BBC One vasárnapi The Andrew Marr Show-jában elmondta: „A cél az, hogy február közepére a koronavírus veszélyeinek leginkább kitett személyek 88% -át, kora tavaszra pedig a 99% -át beoltsuk legalább az első oltással. Tehát ez lenne a mérföldkő amit el szeretnénk érni. Úgy gondolom, hogy ha oda kerül a sor, nagyjából márciusra, és addigra elértük a kitűzött célokat, akkor elkezdhetünk végre a korlátozások fokozatos feloldásával foglalkozni.” Azt is hozzátette, hogy várhatóan a korábban használt készültségi szintes rendszerrel akarják majd Nagy-Britanniában visszaállítani fokozatosan a dolgok menetét a normális kerékvágásba.

A kormány legnagyobb félelme a lockdown korai feloldása kapcsán annak a veszélye, hogy esetleg a koronavírus valamelyik mutálódott verziója ellen nem véd az oltás. A miniszterek eközben egyre optimistábbak annak kapcsán, hogy el fogják érni, hogy február 15-ig a 14 millió legkiszolgáltatottabb ember legalább az első oltást megkapja. Sőt, olyan kijelentés is elhangzott egyes szenior kormánypárti képviselők szájából, hogy akár már június végére sikerülhet beoltani minden felnőttet az országban.         Forrás