Nagy-Britannia legveszélyesebb növénye gombamód elszaporodott, érdemes figyelni 1

Az óriás medvetalp, amit az Egyesült Királyság „legveszélyesebb” növényeként tartanak számon, gombamódra elszaporodott országszerte a nyári hőhullámoknak köszönhetően.

Nagy-Britannia legveszélyesebb növénye gombamód elszaporodott, érdemes figyelni 3

A növénnyel való érintkezés nagyon súlyos hólyagosodást okozhat, amivel akár kórházba is lehet kerülni. Most pedig egyre több helyi újság jelenti, hogy rengeteg új ilyen növény jelent meg a környéken. „Ha valaki még nem ismerné, akkor annyit kell tudni róla, hogy nagyon veszélyes” – mondta Mike Duddy a Rivers Trusttól. „Kétségtelenül az Egyesült Királyság egyik legmérgezőbb növénye.”

Az óriás medvetalpat még 1893-ban importálták Közép-Ázsiából, akár 4 méteresre is megnőhet, és leginkább vízpartok közelében található. Egy nagyon gyorsan terjedő növényként van számon tartva, ami égési sérüléseket okoz embereknek és állatoknak is, ha hozzáérnek. A szakértők szerint ezeket a súlyos tüneteket a növény nedveiben található mérgező anyag, az úgynevezett furanocoumarins okozza.

Nagy-Britannia legveszélyesebb növénye gombamód elszaporodott, érdemes figyelni 4

„Amikor a nedv kontaktusba kerül a bőrrel napfényben, olyan a hatása, mint a phyto-photodermatitisnek: a bőr bepirosodik, sőt sokszor felhólyagosodik, és égési sérüléshez hasonló tüneteket produkál. Ez a kellemetlen állapot akár hónapokig is eltarthat, és még azután is veszélyes, miután a sérült bőr elhal, ugyanis a helyén még évekig érzékeny maradhat a napra.” Ha a folyadék pedig a szembe kerül, vakságot is okozhat. Sőt, a hólyagosodás még évekkel a sérülés után is visszatérhet.

 

Májusban egy 11 éves gyerek szenvedett súlyosan felhólyagosodott bőre miatt, miután játék közben hozzáért az óriás medvetalphoz a skóciai East Renfrewshire-ban. Megcsípte a lábát egy méh, ekkor rakta a lábára a mérgező növényt mivel azt hitte, ártalmatlan, hűsítő sóskalevél. „Ennél rosszabbat nem is tehetett volna” – mondta az édesanyja, Lorna. „A tünetek rosszról még rosszabbra fordultak, és nagyon nagy fájdalmai voltak. Amikor megláttam a lábát, egyből a sürgősségire vittem. Még ott is azt mondta a személyzet, hogy sosem láttak hasonlót.”

Az orvosok azt javasolják, hogy ha véletlenül mégis hozzáérnénk egy ilyen növényhez, azonnal mossuk le az érintett területeket, és védjük a napfénnyel való érintkezéstől.  Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után