Nagy-Britannia is rakétákat lőtt ki Szíriára: mit tudunk eddig... 1

Oroszország állítása szerint a rakéták többsége, melyeket az amerikai, brit, francia hadsereg közös akciója keretében indítottak Szíriára, levadászásra került annak ellenére, hogy a nyugati média sikeres támadásról számolt be.

Nagy-Britannia is rakétákat lőtt ki Szíriára: mit tudunk eddig... 3

Moszkva szombati közleményében kijelentette, hogy a szír kormány 71-et leszedett a 103 rakéta közül, ami azért is különösen kínos, mert szovjet légvédelmi rendszerről beszélünk. A robbanószerkezeteket hajókról és repülőkről indították, szír gyárakat célozva, ahol vélhetően vegyi fegyverek előállítása történik, az Amerikai Védelmi Minisztérium szerint.

Ugyanakkor, a szövetségesek vitatták az oroszok beszámolóit bizonyítékok hiányában. Az amerikai nemzetvédelmi miniszter, Gavin Williamson így nyilatkozott az esetről a BBC Radio 4-nak: „A légi támadás kiemelkedően sikeres volt.” A US Marine Corps vezetője, Joe Dunford „eltalált és elpusztított” célpontokról beszélt.

Ezzel ellentétben az oroszok minisztériuma azt állítja, hogy ahol orosz légvédelmi rendszer működött, Tartusban és Hmeimimben, egy darab rakéta nem ért célt, azaz katonai létesítményt. Sergei Rodskoi vezérezredes, szintén az oroszok részéről, minimális rombolásról és 0 áldozatról beszélt.

Nagy-Britannia is rakétákat lőtt ki Szíriára: mit tudunk eddig... 4

Rudskoi elmondása alapján a szír hadsereg hatékonyan használta a föld-levegő rakétáit, mind a négy kritikus célpont felé tartó rakétát megállítva. Hozzátette, a légicsapások következményeként újragondolják a korábban elutasított kezdeményezést, aminek keretében S-300-as légvédelmi rendszerrel szerelnék fel Szíriát.

Az orosz állítások különösen kínosak Donald Trump számára, aki az új amerikai fegyvereket szépnek, újnak és okosnak nevezte, pont Oroszországnak odaszúrva, hogy nem fogja tudni megállítani őket. Ehhez képest most arról szólnak a hírek, hogy 50-es években gyártott szovjet eszközök is hatástalanították a rakétákat. Másik ellentmondás az akció egyszeri, vagy éppen többszöri mivoltáról volt. Donald Trump a hadműveletek folytonosságával fenyegette a szír kormányt, míg a nemzetvédelmi titkár egyszeri beavatkozást emlegetett.

Vlagyimir Putyin elítélte a csapást, melyet a szövetségesek egy vélt gáztámadásra szántak válaszul, amely a múlt héten hétfőn történt Dúmában. Agresszív tettnek nevezte, mely elősegíti a humanitárius katasztrófa kialakulását egy már így is háború sújtotta országban.

A Kremlin által kiadott közleményben egyébként az orosz vezető ugyanakkor találkozót sürgetett az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára. Putyin hozzátette, az akció egyedül a nemzetközi kapcsolatokra mért súlyos csapást, zárta baljósan a beszédét. Mi is történt pontosan hétfőn?

Dúmában, múlt héten 75 ember vesztette életét egy gáztámadásban, melynek gyermekek is áldozatául estek. Az amerikai külügyminisztérium elmondása szerint magas bizonyossággal állítja, hogy Bashar al-Assad utasítására követték el. Az orosz hadsereg ugyanakkor pontosan ugyanezzel vádolja a brit kormányt, azaz a közvetlen részvétellel az akcióban. Ezt a britek groteszk vádaskodásnak nevezték. A hétfői támadást aljasnak és barbárnak bélyegezte Theresa May is többek között. Véleménye szerint a rajtaütésnek üzenet értéke is van.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás