Munka és megélhetés Nagy-Britanniában: infláció, fizetések, munkanélküliség (friss adatok) 1

A Nagy-Britanniában élőkre nehezedő extra nyomás a relatíve magas infláció, és a lassú ütemben emelkedő fizetések miatt végre enyhülni látszik. Ez dolgozók millióinak jelenthet egy kis örömöt a szürke hétköznapokban.

Munka és megélhetés Nagy-Britanniában: infláció, fizetések, munkanélküliség (friss adatok) 3

Nagyjából egy éve most először emelkedtek a fizetések a szigetországban gyorsabban, mint ahogy az infláció. Ez azt jelenti, hogy nőttek a reálbérek, vagyis a fizetésünk többet ér, több dolgot tudunk belőle vásárolni.

A fizetések átlagosan 2.8 százalékkal emelkedtek az idei év februárjáig terjedő egy év során. Ez az adat a legmagasabb érték 2015 szeptembere óta. A legfrissebb adatok szerint ezzel szemben az infláció 2.7 százalék és az előrejelzések szerint ez az érték nem is fog változni szerdáig, amikor az új értékek publikálásra kerülnek.

Foglalkoztatottság és munkanélküliség

A dolgozó emberek száma ismét rekordokat döntöget, ugyanis a legújabb adatok szerint 32.2 millióan aktív munkavállalók Nagy-Britanniában. A foglalkoztatottság az elmúlt negyedévben 55000 fővel emelkedett, ami szintén a legmagasabb eddig mért eredmény, mióta 1971-ben elkezdték gyűjteni az adatokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy jelenleg a foglalkoztatottak száma 75.4%.

Ami ezzel szemben a munkanélküliséget illeti a szigetországban, az 16000 fővel csökkent, így jelenleg 1.42 millió munkanélküli van az országban. Több, mint egy évtizede nem volt ez a szám ilyen alacsony, arányukat tekintve pedig 4.2%, ami pedig 1975 óta a legalacsonyabb arány a brit statisztikai hivatal mérései szerint.

„A munkaerőpiac továbbra is erős, és emellett a fizetések nagyjából egy év óta először emelkedtek, az infláció belekalkulálását követően.” – nyilatkozta Matt Hughes, az ONS egyik szenior statisztikusa.

Azoknak az embereknek a száma, akik gazdaságilag inaktívak, mint pl. diákok, hosszabb táppénzen lévők, korai nyugdíjazottak, vagy akik feladták a munkakeresést, 2000-rel csökkelt és jelenleg 8.7 millión áll, ami 21%, és bár soknak hangozhat, még így is rekord alacsony érték.

Az alacsony keresetük miatt segélyekért, támogatásokért folyamodók száma Nagy-Britannia területén a friss adatok szerint 855,300, ami 11,600 fős növekedést jelent, ami a legmagasabb érték az elmúlt több, mint 3 évben. Ide tartoznak egyébként mindazok, akik Jobseeker’s Allowance-et, vagy az Universal Credit munkanélküli segély részét igénylik. Az elérhető álláslehetőségek száma nem változott és továbbra is 815,000, míg az egyéni vállalkozók száma 18,000-rel csökkent, és 7.76 millión áll. Emelkedett a minimálbér is, amiről itt olvashattok, és változtak az adósávok is, amiről pedig ide kattintva olvashattok.            Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás