Egy új törvény értelmében mindenkinek az útlevelét megnézik, és az adatait rögzítik, aki elhagyja Nagy-Britannia területét.

article-2103922-017CAD52000004B0-987_634x478

A 2014-ben bevezetett törvényrendelet szerint az összes így rögzített információ bekerül a brit belügyminisztérium adatbázisába. Gyakorlatilag a britek minden emberről pontosan tudni akarják, hogy az országon belül, vagy kívül tartózkodik-e éppen.

A repülőtereken és az összes határátkelőnél a határőrök rögzíteni fogják mindenki adatait, függetlenül attól, hogy földön, vízen vagy levegőben lépi át az országhatárt. Ez a módosítás a leginkább az alagúton vagy a csatornán komppal átkelők közt lesz érzékelhető. A kormány állítása szerint muszáj felvenni a harcot az illegális bevándorlókkal, minden lehetséges módon, és ez minimális időveszteséget jelent az átkelőknek.

Az első hónapban minden útlevelet beszkennelnek, de csak a 25%-ukat ellenőrzik, és júniusra fokozatosan ez az érték 100%-ra fog emelkedni.

A kormány állítása szerint így jobban ki lehet majd szűrni, hogy milyen okmányokat hamisítanak a leginkább, mik a legkedveltebb bevándorlási útvonalak és emellett a bűnözők is könnyebben kiszúrhatók.

A tervezet 2012-es bejelentése óta rengeteg munkaóra és 2.5 millió font ment el a bevezetéshez szükséges módosítások végrehajtására. Az átalakításoknak köszönhetően az utazóknak nem kell majd az eddigieknél tovább várakozni az átkelésnél.

„Az új rendszer bevezetésére egy csendes, nem túl forgalmas napot választottunk. Az útlevelek beszkennelése nagyon gyorsan megvan, az ellenőrzés az, ami jóval tovább tart.” – nyilatkozta az egyik kompátkelő szóvivője.

A bevándorlási hivatal egyetért abban, hogy az így begyűjtött információ fontos, és hasznos lehet. Állításuk szerint sokkal jobban ki lehet majd szűrni, hogy ki az, aki vízuma lejártával sem hagyja el az országot. Miután az EU nem akar segítő kezet nyújtani Nagy-Britanniának a bevándorlók számának csökkentésében, érthető, hogy a britek minden alkalmat megragadnak, hogy szigorítsanak a szűrőfeltételeken. Az országba beérkező emberek továbbra is kötelező ellenőrzésen fognak átesni, így befelé jövet nem lesz változás.

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-32205970