Minden autóst vezetett kilométerenként adóztatna meg a brit kormány 1

Az autósokat minden egyes, a Nagy-Britannia útjain levezetett mérföld után adóztatná meg a brit kormány. A legfrissebb hírek szerint Rishi Sunak pénzügyminiszter az államháztartási hiány csökkentésére ezt az opciót is fontolgatja.

Minden autóst vezetett kilométerenként adóztatna meg a brit kormány 3

A brit pénzügyminiszter azon gondolkodik ugyanis, hogy az elektromos autók népszerűségének növekedése által okozott 40 milliárd fontos adóhiányt miként lehetne pótolni – írja a The Times. Az úthasználati díjak jelenleg olyan rendszerekre korlátozódnak, mint a londoni 1-es zónában bevezetett congestion charge, az M6-os autópályadíj West Midlands területén, a Dartford Crossingnál fizetendő díj, valamint egyes alagutakon és hidakon való átkelés díjai.

Annak idején Tony Blair irányítása alatt a munkáspárt elvetette az országos közúti adó elképesztően népszerűtlen gondolatát. Sofőrök milliói tomboltak miatta a dühtől, akikkel mérföldenként nagyjából 1,50 fontot akartak kifizettetni. A tervek ellen benyújtott petíció akkor elérte az 1,8 millió aláírást.

De állítólag Mr. Sunak-ot „nagyon érdekli” az országos közúti adórendszer koncepciója, habár az egyelőre még nem világos, hogyan számolnák ki a díjakat. Jelenleg az autósok minden egyes megvásárolt liter benzin- és gázolajért 57,95 p üzemanyag-adót fizetnek – ez a szám 2011 márciusa óta be lett fagyasztva és nem változott. Ez évi 28 milliárd fontot, vagyis a nemzeti éves jövedelem 1,3% -át hozza be a Fiskális Tanulmányok Intézetének elmondása szerint.

Nem olyan rég látott napvilágot az a hír is, hogy az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésének tilalmát 2030-ra akarják előrehozni a nulla szén-dioxid-kibocsátás 2050-ig történő elérése érdekében tett erőfeszítések részeként. Edmund King, az AA elnöke elmondta, hogy bár az elektromos járművek jót tesznek a környezetnek, az államkincstár számára sokkal kevésbé hasznosak.

Azt nyilatkozta, hogy: „A kormány nem engedheti meg magának, hogy 40 milliárd fontot veszítsen az üzemanyag-adóból és a gépjárműadóból, amikor elérkezik az elektromos járművek „forradalma”. A legtöbben azt gondolják, hogy ez a fajta adó lehetne a megoldás de 1964 óta nagyjából 5 évente felhozza valaki, és mindig óriási felháborodást vált ki.”

Szerinte az országnak egy „ötletes megoldásra” lenne szüksége, kiemelve egy 2017-ben tett javaslatát, amely szerint a járművezetőknek évente járna 3000 mérföld vagy vidéken még annál is több adómentesen, és minden afölött levezetett kilométer pedig adóköteles lenne.     Forrás

Megosztás