Milyen Magyarország időjárása? 1

Magyarország jellegzetes kontinentális éghajlattal rendelkezik, forró száraz nyarakkal és enyhén hideg havas telekkel. Magyarországon négy évszak van: tél (december, január és február), tavasz (március, április és május), nyár (június, július és augusztus), ebben az időben a sportok szerelmeseinek (sportfogadás kosárlabda, https://rabona.com/hu/sport) minden adott a szabadban és ősz (szeptember, október és november). Az éves átlagos hőmérséklet 9,7 °C (49,5 °F). A nyári átlaghőmérséklet 23-28 °C (73-82 °F), július-augusztus legmelegebb napjain pedig 35 °C fölé is emelkedhet. Az átlagos alacsony hőmérséklet télen –3 és –7 °C (27 és 19 °F között), és a hőmérséklet -10 °C alá is eshet a leghidegebb napokon.

Milyen Magyarország időjárása? 3

Általában májustól szeptemberig a legmelegebb az idő

Az eddigi 121 év legmelegebb nyara 2022-ben volt Magyarországon, a középhőmérséklet elérte a 22,8 fokot, ami két fokkal melegebb az 1901 és 2020-as év közötti átlagnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A közlemény szerint ezekben az években az országban 20,8 fok volt a nyári átlaghőmérséklet, míg az idei nyári átlaghőmérséklet 22,8 fok.

Míg az ország számos pontján 1901 óta nem volt tapasztalható hőmérséklet-változás, addig a dél-magyarországi Kiskunfelegyházán és Hódmezővásárhelyen a legmagasabb napi hőmérsékletet, 41,5 fokot (107 F) mértek.

A hosszan tartó forróság miatt országszerte aszály is volt, és az átlagos csapadékmennyiség, amely 1991 és 2020 között 203,5 milliméter volt, 2022 nyarán 137,3 milliméterre csökkent. Akik szeretik a szabadtéri sportokat (sportfogadás kosárlabda), azok örültek meleg nyárnak, hiszen csapadékos napokon nem kellemes mérkőzéseket lebonyolítani.

A legmelegebb hónapokban is számíthatunk az esőre és párás időre. Idén nyáron többször volt hazánkban gyors zápor országosan és lokálisan is.

Az időjárás néha szeszélyes

Magyarország egykor a hatalmas Osztrák-Magyar Monarchia része volt, földrajzilag a Balkán és Közép-Európa határán fekszik. Ezen a területen három éghajlati zóna található, így Magyarországon a túlnyomórészt kontinentális éghajlat gyakran nagyon változó lehet. Ezt támasztja alá, hogy hazánkban a valaha mért legalacsonyabb és legmagasabb hőmérséklet tartománya meghaladja a 60 Celsius-fokot.

Az éves középhőmérséklet Magyarországon 20 C és 25 C között mozog, a legmelegebb hónapok a június, július és augusztus. Júliusban a hőmérséklet gyakran meghaladja a skála 30. fokozatát. A leghidegebb téli hónapokban az átlaghőmérséklet 0 C körül alakul. A téli időszak leghidegebb hónapjaiban az átlaghőmérséklet –7 C. Ami a természeti katasztrófákat illeti, Magyarországot inkább a különböző ciklonok által okozott viharok jellemzik: erős szél, havazás. Nem mondhatjuk azt, hogy sokat esne a hó, viszont az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az időjárás okozhat meglepetéseket: volt olyan év, amikor március végén hatalmas havazás bénította meg az ország közlekedését.

Az átlagos évi csapadékmennyiség 400-600 mm. Az ország nyugati részein évente meghaladja az 1000 mm-t a csapadék, viszont keleten teljesen más a helyzet, és nagyon kicsi, alig 200-300 mm. A legtöbb csapadék az év meleg részében hullik, gyakran erős esők formájában; télen a hó átlagosan több mint egy hónapig megmarad. A magyar természetes növényzet legnagyobb része száraz sztyepp, amely mára többnyire termékeny termőfölddé alakult.

Hőmérsékleti anomáliák

Mi a különbség a nappali és éjszakai hőmérséklet között júniusban (sportfogadás kosárlabda) Magyarországon?

  • Az 1901-2018 közötti magyarországi adatok alapján megjegyezhetjük, hogy az éjszakai és nappali hőmérséklet különbsége Magyarországon: nappal: 26℃, éjszaka: 15℃.

Melyik hónap a leghidegebb Magyarországon? A december. Ebben a hónapban éjszaka akár -3℃ is lehet! Ezeken a napokon melegebb ruhákat kell viselni. Továbbá készüljünk fel esőre, ködre, ónos esőzésre és hóra. A közlekedésben leginkább az ónos szitálás okozhat problémát főleg éjszaka vagy hajnalban. Emiatt érdemes óvatosan és körültekintően közlekedni az egész országban.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után