koronavírus szigorítás

Emberek milliói számára tilthatja meg a brit kormány az otthonaikban és a szabadban történő találkozásokat egyaránt, és ezzel párhuzamosan több ezer kocsma kényszerülhet bezárásra az új koronavírus intézkedések miatt, amelyekről hétfőn fog részletesen beszámolni a miniszterelnök.

koronavírus szigorítás

Boris Johnson, brit miniszterelnök új, háromlépcsős korlátozási rendszert vázol majd fel, amelynek következtében várhatóan Anglia északi részén be fogják zárni a kocsmákat és éttermeket. A jelentések azt sugallják, hogy a legfelső készültségi szint alá eső területeken sem lesz engedélyezett a háztartások keveredése, és ez emberek millióit érinti majd az ország számos nagyvárosában, ahol a koronavírusos esetek száma nagyon megugrott az utóbbi hetek során.

Észak-Anglia számos helyi önkormányzatának vezetői keményen bírálták a terveket, azzal vádolva a kormányt, hogy a régiót “másodosztályú területként” kezelik, és nem zárták ki az esetleges jogi lépéseket sem. A Sunday Times beszámolója szerint a miniszterek több terven is dolgoznak amelyek azt a célt szolgálnák, hogy az önkormányzatok nagyobb hatáskörrel rendelkezzenek a tesztelési és nyomkövetési rendszer felett, így próbálván megszerezni a bizalmukat.

Mindeközben Szombaton további 15,166 laboratóriumi teszttel megerősített koronavírusos esetet jelentettek az Egyesült Királyságban, és további 81 olyan személy hunyt el, akik az elmúlt 28 napban fetrőződtek meg Covid-19-cel. (Az Egyesült Királyság statisztikai ügynökségei által közzétett külön adatok azt mutatják, hogy 58,000 halálesetet regisztráltak eddig az országban, ahol a Covid-19-et megemlítették a halotti anyakönyvi kivonaton.)

A javasolt háromlépcsős rendszer szerint az ország különböző részeit különböző kategóriákba sorolnák:

Úgy tudni, hogy az 1. készültségi szint területein a jelenlegi társadalmi elhatárolódási intézkedések maradnak majd érvényben, és a jelenlegi hatos szabály, a 2. szintű korlátozások területein a háztartások nem vegyülhetnek majd egymással, a 3. szint területein pedig emellett a vendéglátóiparnak is teljesen be kell majd zárnia.

Az Altus Group ingatlantanácsadó által közzétett adatok szerint Észak-Anglia területén összesen 7171 olyan kocsma működik, amelynél fennáll az ideiglenes bezárás veszélye. Rishi Sunak pénzügyminiszter pénteken ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az új korlátozások miatt bezárni kényszerülő vállalkozások dolgozóinak a munkabérének kétharmadát a kormány kifizeti.

Manchester polgármestere, Andy Burnham erre azt reagálta, hogy Mr. Sunak pénzügyi csomagjának elfogadása azt jelentené, hogy az embereket igen nehéz anyagi helyzetbe kényszerítjük a karácsonyi időszak előtt. Burnham úr szombaton a liverpooli, a sheffieldi és a tyneside-i politikai vezetőkkel tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az intézkedések “súlyos elbocsátásokkal” és az üzletek bezárásával járhatnak. A kormányszóvivő azt reagálta, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban minden pénzügyi támogatást felül fognak vizsgálni a vállalkozások támogatása és a munkahelyek védelme érdekében.

Időközben Anglia helyettes tiszti főorvosa, Jonathan Van-Tam professzor szerint az ország a koronavírus első hullámához hasonló fordulóponton van, de megakadályozhatja, hogy a történelem megismételje önmagát. Szerinte az a legjobb módszer, hogy alacsony szinten tartsák a vírus terjedésének ütemét és megakadályozzák az NHS túlterhelését, ha az emberek követik a karanténra vonatkozó utasításokat.      Forrás

Megosztás