koronavírus furlough munkanélküliség

Közel 3 millió ember lesz munkanélküli az ünnepekre, ha ez így folytatódik, ugyanis Rishi Sunak, pénzügyminiszter új furlough-rendszere “nem valószínű, hogy megakadályozza a munkahelyek számának drasztikus csökkenését”.

koronavírus furlough munkanélküliség

A Közgazdasági és Vállalkozáskutatási Központ (CEBR) szerint a koronavírus világjárvány által leginkább sújtott vállalkozások el fogják bocsátani az alkalmazottaik több mint egyharmadát, amint az állások és alkalmazottak megőrzését szolgáló furlough rendszer október 31-én lejár. Az új munkahely-támogatási rendszer ezt követően novembertől váltja majd fel az előző programot úgy, hogy a koronavírus miatt bezárni kényszerült vállalatoknál a munkavállalók bérének 67% -át fogja állni a kormány. Az előző rendszerben a munkavállalók fizetésének akár 80% -át is kifizették.

A CEBR előrejelzése a következő: „Az alacsony szakképzettséget igénylő, alacsony fizetésű ágazatok, amelyeket különösen érint a válság (pl. Vendéglátás), nem fogják tudni ezt széles körben kihasználni. Ezért a rendszer valószínűleg nem akadályozza majd meg a munkahelyek és egyben a dolgozók egy jelentős részének elvesztését. ”

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatait elemezve a CERB arra a következtetésre jutott, hogy karácsonyig várhatóan további 1.5 millió ember veszítheti el munkáját. Ez, amennyiben a becslések nagyjából helyesek, a munkanélküliek teljes számát  az országban 3 millió körülire növelné, és a munkanélküliségi rátát így az utolsó negyedévben 8,5% -ra duzzasztaná, szemben a korábban előre jelzett 8% -kal (ami már amúgy is nagyon magas lett volna).

A CEBR azt is kijelentette, hogy a pénzügyminiszter részéről „a gazdaság újrakonfigurálására” lesz szükség. Hozzátették, hogy: „Az új korlátozások által érintett vállalkozásoknak egy többszintű furlough rendszerbe való helyezése valamilyen mértékben csökkenthetné további munkahelyek elvesztésének mértékét, bár a most következő tél akárhogy is nézzük, kemény lesz.” Az alkalmazottként dolgozó munkavállalók száma március és augusztus között csaknem 700 ezerrel csökkent a szigetország területén – derült ki nemrégiben az ONS adataiból. Az elbocsátások száma a júliusig tartó három hónapos időszakban pedig 2009 óta nem nőttek ilyen ütemben.

A pénzügyminiszter a múlt héten mutatta be a furlough-rendszer utódjának számító Job Support Scheme-t, ami November 1-jén lép majd életbe és onnantól hat hónapig tart, mielőtt a következő felülvizsgálatra sor kerülne. A rendszerbe bekerülő dolgozók fizetésük 67% -át kapják majd, havi maximum 2100 fontig.        Forrás

Megosztás