lockdown Anglia koronavírus

Az idén tavasszal életbe lépett lockdown erősen korlátozta Nagy-Britannia lakóinak mindennapi életét. A mostani, november 5-től érvényes korlátozások egyszerre erősen hajaznak, ugyanakkor nagymértékben különböznek a kezdeti szigorításoktól. 9 pontban szedtük össze a különbségeket az első és a második lockdown között.  

lockdown Anglia koronavírus

1. Szabadon találkozhatunk egy barátunkkal…úgy, hogy közben a gyermekünk is velünk van

Márciusban csak nagyon korlátozott körülmények között találkozhattunk ismerőseinkkel, akikkel nem éltünk egy háztartásban.  A korlátozásokat májustól lazították, onnantól szabadabban egy másik személlyel is találkozhattunk.

A jelenlegi intézkedések értelmében ezúttal szabadtéri nyilvános helyen, például egy parkban vagy a tengerparton szabadon találkozhatunk, mindaddig, amíg betartjuk az elvárt társadalmi távolságot. Ezúttal pedig a kétfős korlátozás alól kivételt képeznek az óvodás korúak, így a gyermeket gondozók is találkozhatnak egymással.

2. Az iskolák és az egyetemek nyitva maradnak

Az első lockdown ideje alatt az oktatási intézmények már márciusban bezártak, a tanulmányok online folytatódtak, sok hallgató csak szeptemberben tért vissza személyesen a felsőoktatási intézményekbe.

A kormány ezúttal hangsúlyozta, hogy az oktatást előtérbe helyezi- így az iskolák, főiskolák és egyetemek nem zárnak be, csakúgy, mint a bölcsődék és óvodák sem. “Nem hagyhatjuk, hogy ez a vírus még jobban károsítsa gyermekeink jövőjét” – mondta Boris Johnson miniszterelnök.

3. A nyilvános illemhelyek nyitva maradnak

A kormány kijelentette, hogy a nyilvános WC-k ezúttal nyitva maradhatnak. Mindez a nagyközönség számára továbbra is nyitott kastélyok és kertek mosdóira is ugyanúgy vonatkozik.

A legutóbbi lezárás után sok önkormányzat nem nyitotta meg újra a nyilvános illemhelyeket. Akkoriban a kocsmák és éttermek bezárása miatt sokan panaszkodtak arra, hogy a zárt illemhelyek miatt nyilvános helyeken voltak kénytelenek elvégezni a dolgukat.

4. Érvényben maradnak a „buborékok”, melyek segítségével egyedülállóként másokkal találkozhatunk

Márciusban még nem létezett az a koncepció, melynek részeként az egyszülős családok, vagy egyedülálló felnőttek szabadon találkozhatnak egy másik háztartással. Jelenleg az a háztartás, amely egy 13 évesnél fiatalabb gyermekeket nevel létrehozhat egy úgynevezett „buborékot”egy másik háztartással. A koncepció lényege, hogy segítse a gyermekgondozást.  A Kabinetiroda ugyanakkor azt nem tudta megerősíteni a BBC-nek, hogy a második háztartásból csak egy vagy több ember is biztosíthatja-e a gyermekfelügyeletet – így például a nagyszülők esetében csak egy, vagy mindkét fél besegíthet-e az egyedülálló szülőnek.

5. Az online rendelés „click and collect” típusa elérhető

Ugyan a nem alapvető üzletek ismét bezárnak, de online „click and collect”-tel rendelni lehet.  Ilyen esetben az ügyfél interneten megrendeli a terméket, majd elmegy érte és helyben átveszi. Ez a vásárlási mód minimális érintkezést igényel, és segíthet az üzleteknek, hogy ne kelljen még több munkaerőt elbocsájtani. A kertészeti központok ezúttal nyitva maradhatnak, csakúgy, mint a közösségi hulladéklerakó helyek.

6. Szabadon pihenhetünk a parkban, padokon

Az első lockdown ideje alatt a köztéri parkokban csak akkor pihenhettünk meg padokon, ha szünetet tartottunk a testmozgásban. Ugyanígy a napozás sem volt megengedett. A kormány ezúttal nem szabott időkorlátot a szabadidős tevékenységekre, a miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a parkokban való padokon megpihenni, baráttal találkozni és sétálni teljesen elfogadott.

7. Szabadidős tevékenység, sport-időkorlátok nélkül

A mostani üzenet egészen más, mint márciusban, amikor azt mondták az embereknek, hogy naponta csak egy alkalommal végezhetnek a szabadban testmozgást. Akkoriban csak az elengedhetetlen utazás volt engedélyezve, jelenleg ha lakóhelyünk közelében nem tudunk sportolni, szabadon utazhatunk távolabbi parkokba is.

8. A fogorvos és az optikusok nyitva tartanak

A tavaszi, első lockdown ideje alatt a fogorvosok és az optikusok csak sürgősségi ellátást adhattak. Ezúttal a szokásos módon tartanak nyitva, akárcsak a csontkovácsok. Az első lockdown szomorú mellékhatásaként orvosi vizsgálatok százai maradtak el, amelyek késői diagnózishoz és kezelésekhez vezettek.

9. Az első lockdown ideje alatt körülbelül kétmillió kiszolgáltatott ember kellett, hogy otthon maradjon, úgynevezett „shielding”-be vonuljon. Mindez értelemszerűen nagyon megviselte az érintetteket.

Jelenleg nincs ilyen intézkedés érvényben, a mentális és a fizikai egészség megőrzése egyaránt fontos. „Mindössze annyit kérünk, hogy bizonyos rákos megbetegedésben szendvedők, vagy a szervátültetett betegek és mindazok, akik ’klinikailag sérülékenyek’, fokozottabban vigyázzanak magukra és minimalizálják a másokkal való kapcsolatot”-tette hozzá Boris Johnson.    Forrás

Megosztás