Amikor eljössz a munkahelyedről Angliában: a leggyakrabban felmerülő problémák 1

Néha nem egyszerű kiigazodni a munka világában itt Angliában, főleg ha mindenféle papírmunkáról, felmondásról, vagy szabadságolásokról van szó. Kis segítségképp most összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami jól jöhet különösen akkor, amikor éppen fontolgatod, hogy kilépsz az aktuális munkahelyedről.

Amikor eljössz a munkahelyedről Angliában: a leggyakrabban felmerülő problémák 3

A felmondás benyújtása

Ha úgy döntöttél, hogy ott szeretnéd hagyni a jelenlegi munkádat, először mindenképp a munkavállalói szerződésedben olvass utána, hogy ott mik a pontos szabályok erre vonatkozóan. Általában le van benne írva, hogy hogyan tudod benyújtani a felmondást, milyen fizetés jár a felmondási időszakban, illetve hogy mi történik akkor, ha egy versenytárshoz szegődsz el dolgozni.

Ha egy hónapnál hosszabb ideje tartózkodsz az adott helyen, legalább egy hét felmondási időt kell hagyni. A szerződésedben benne lesz, hogy írásban kell-e benyújtanod a kilépési szándékodat, vagy sem – ha nem köti ki ezt, elég szóban is. Azonban ha valami okból egyszer pereskedésbe fulladna a dolog, a bíróság előtt jól jön az írott bizonyíték. Ugyanis ha nem hagysz annyi időt a felmondásodra, mint a szerződésben benne van, esetleg csak szóban mondod és nem adod írásba, miközben ők ezt kérik, az szerződésszegének minősülhet, és a munkáltatód a bíróság elé is viheti az ügyet.

A felmondási időszak általában azon a napon kezdődik, amikor jelezted a kilépési szándékodat. Ha ez a döntésed azonban kicsit elhamarkodott volt, például egy vita közepén közölted, hogy kilépsz, és utána meggondoltad magad, jelezd azonnal. A munkáltató ezután eldöntheti, hogy elfogadja-e a visszavonást, vagy nem.

A felmondási időszakban is jogod van az addigi fizetésedhez, beleérve a betegszabadságot, táppénzt, GYES-t, fizetett szabadságot is, valamint akkor is meg kell kapnod a normális béredet erre az időszakra, ha a főnököd már nem tud neked milyen munkát adni. Az is előfordulhat, hogy a munkáltatód azt kéri, hogy azonnal távozz, miután beadtad a felmondást. Ilyenkor általában felajánlják, hogy egybe kifizetik azt az összeget, amit a felmondási idő alatt keresnél. Azonban ez csak akkor van így, ha ez szerepel a szerződésedben, illetve elfogadod ezt a módszert – mondhatod azt is, hogy te végig szeretnéd dolgozni a felmondási idődet. Ha semmiképp sem tudtok dűlőre jutni a főnököddel ezzel kapcsolatban, először érdemes a cég hivatalos szabályzatában utánanézni – ha ez sem működik, akkor panaszt lehet tenni a munkaügyi bíróságon.

Az is megeshet, hogy a főnököd azt kéri, a felmondási időszakban már ne menj be a munkahelyedre, helyette végezz távmunkát, vagy dolgozz egy másik lokáción. Ekkor is ugyanannyi fizetés jár, mint normális esetben.

Figyelni kell még arra is, hogy nincs-e a szerződésben olyan kikötve, hogy nem mehetsz el dolgozni egy versenytárshoz, vagy nem beszélhetsz az ügyfelekkel még egy bizonyos ideig. Ha ezt véletlenül megsérted, bíróságra is kerülhet az ügy szerződésszegés miatt.

Milyen dokumentumot kell kapnom a felmondásomkor?

Amikor kilépsz egy munkahelyről, távozásod előtt kötelesek odaadni neked egy „P45” nevű nyomtatványt. Ezen szerepelni fog a PAYE adószámod, az adott fiskális évben addig a pontig a kereseted, illetve hogy mennyi adót fizettél az említett időszakban.

Nagyon fontos, hogy ezt a dokumentumot megkapd távozáskor, ugyanis ha nem, előfordulhat, hogy az új munkahelyeden az elején több adót kell majd fizetned, mint amennyire jogosult vagy, ameddig ki nem derül a pontos adóstátuszod a P45 hiányában.

Azonban azt meg kell jegyezni, hogy a P45-ön szereplő dátum nem mindig azonos a tényleges utolsó munkanappal. Ez a nyomtatvány nem bizonyítja a kilépésed, és nem érdemes várni arra, hogy megkapd, mielőtt esetleg munkaügyi bíróságra viszel valamilyen ügyet. Sőt, lehet hogy a várakozás közben kifutsz a három hónapos időkeretből, amin belül még panaszt lehet tenni egy munkáltatóval szemben.

Szabadság a felmondási időszak alatt

A felmondási időszak alatt jogod van kivenni a fennmaradó napokat az éves szabadságodból. Hogy mennyit tudsz kivenni, az függ attól is, hogy eddig mennyit használtál el, valamint attól is, hogy mennyi telt el eddig az adott évből.

Ha azonban több szabadságot is veszel ki, mint amennyire ezek alapján jogosult lennél, a munkáltatód nem vonhatja csak úgy le ezt az összeget a végső fizetésedből, csak akkor, ha előre megbeszéltétek ezt. Egyéb esetben a szerződés vagy a cég hivatalos szabályzata szerint kell eljárni. Amikor eljössz a munkahelyedről, a fennmaradó, de ki nem vett szabadnapjaidat a cég köteles kifizetni neked. Ehhez még abban az esetben is jogod van, hogyha kirúgtak, nem pedig te mondtál fel.

Ha a munkáltatód sunyul

Ha a főnököd nem fizette ki a neked jogosan járó összeget, jogi érdemes lépéseket tenni ennek érdekében. Arra azonban figyelj, hogy a panasztétel az utolsó fizetés után 3 hónapon belül megtörténjen – a hivatalos időkeret után már sokkal nehezebb elérni a tartozások kifizetését.

Tudd, hogy a munkáltatód mindent köteles kifizetni neked: a fizetett szabadságolás alatt felgyűjt összeget, a táppénz, a gyes összegét is, amennyiben volt ilyen. Minden tartozását az utolsó fizetési csekken kell megtérítenie, még akkor is, ha elbocsájtottak. Amennyiben valamiért te tartozol nekik, akkor ezt szintén az utolsó fizetés alkalmával vonják le.

Az utolsó csekked valószínűleg akkor kapod, amikor normálisan szokták ezeket utalni. Tehát ha te hónap elején mondtál fel, de általában hónap végén van a fizetési időszak, akkor bizony várnod kell majd addig. Ha nem vagy ezekben biztos, kérdezz rá a munkáltatódnál.

Legjobb, ha az illetményelszámoló lapodon nézed meg, hogy az utolsó fizetés alkalmával mindent megkaptál-e. Itt látszik, hogy mennyit kaptál a ledolgozott munkaórák, a fizetett szabadságok, a táppénz, a gyes vagy a túlórák miatt. Nézd meg azt is, nem volt-e valami pénzlevonás, amire nem számítottál.

Leggyakoribb problémák

Többet dolgoztál, mint amennyit kifizettek: ha nem a munkaóráidnak megfelelő összeget kaptad meg, gyűjts bizonyítékot a ledolgozott óráidról. Ez lehet egy e-mail, amiben megerősítették, hogy te az adott műszakban ott voltál, lehet a becsekkolások időpontja a kártyáddal, vagy bármi más ami bizonyítja, hogy ott voltál. Ezekkel könnyebb lesz szembesíteni a volt munkaadódat, és fizetésre bírni.

Nem fizette ki a neked járó fizetett szabadságot: Ha év közben lépsz ki, valószínű, hogy nem vetted ki az összes neked járó szabadságot. A munkáltatódnak azonban köteles ezt kifizetnie neked, akkor is, ha nem éltél vele. Ha nem vagy biztos benne, hogy mennyi fizetett szabadságra vagy jogosult, a kormány oldalán található online kalkulátor segíthet. Ellenőrizd a szerződésed is, hogy aszerint mennyi jár neked. Itt egyébként elvileg annak is le kéne írva lennie, hogy mi van akkor, ha nem vetted ki a neked járó vakációt. Ha semmit nem mond róla, akkor sajnos nem valószínű, hogy kifizetik ezeket neked.

Ha tehát még tartoznak neked szabadságért, itt is érdemes bizonyítékokat gyűjteni: a hivatalos kalkulátor által kiadott adatot a neked járó szabadságról, a szerződésed, amelyben ezek le vannak írva, és az általad kivett szabadnapokról egy igazolást.

Ha nem kaptál végkielégítést, pedig járna: Ha elbocsájtottak, és két évnél régebb óta dolgozol a cégnél, valószínűleg jogosult vagy végkielégítésre. Ha nem vagy biztos benne, ellenőrizd a jogosultságod itt.

A munkáltatód levont bizonyos összeget a fizetésedből: Ha tartozol valamiért a főnöködnek vagy a munkahelyedben, azt általában az utolsó csekken levonják. Ez lehet például azért, mert több szabadságot vettél ki, mint amennyire jogosult vagy, vagy azért, mert nem tértél vissza dolgozni a hivatalos gyes-időszak lejárta után időben, de kérhetik a megtérítését olyan tanfolyamoknak, amelyeket a cég fizetett ki neked, vagy kölcsönöknek, amelyet a főnöködtől kaptál.

Azonban ezeket csak akkor vonhatja le előzetes megbeszélés nélkül, ha az előző hónapok során valamiért több fizetést utaltak neked ki, mint amennyi járna. Ha bármely egyéb levonásról nem szólnak neked előre, az törvénytelen. Ebben az esetben is érdemes panaszt tenni.

Nem fizették ki a táppénzt: A táppénz és betegszabadság kérdésköre elég összetett tud lenni, így ebben az esetben javasolt a legközelebbi Citizens Advice segítségét kérni.

Nem kaptad meg a neked járó gyes-t: Ha jogosult vagy gyes-re, a munkáltatód akkor is köteles ezt kifizetni neked, ha közben felmondtál. Ezt addig meg kell tennie, amíg le nem jár a gyes-időszakod, és nem kell majd utána visszafizetned sem. Például ha a gyes időszakod 26. hetében hagyod ott a munkád, akkor is fizetniük kell a neked járó összeget a 39.hétig. Ha többet utalnak ki, mint hivatalosan kellene, ellenőrizd a szerződésed, mert lehet vissza kell a plusz összeget fizetni, ha nem térsz vissza oda dolgozni.

Ha a munkáltatód megszűnt létezni: Ilyen esetben attól függ, mennyit kapsz vissza, hogy mi történt a céggel. Ha csak úgy beszüntette a tevékenységét, akkor jogi lépéseket tudsz tenni annak érdekében, hogy a pénzed legalább egy részét megkapd. Ha csődeljárás alá került, akkor a kormányhoz tudsz folyamodni kártérítésért, de ekkor se számíts a teljes összegre.

Ha csak a beszéd már nem segít

Ha még nem hagytad ott hivatalosan a munkahelyet, tudsz panaszt benyújtani, amit törvényileg nem hagyhatnak figyelmen kívül. Nézd meg a cégszabályzatban, hogy ennek mi a folyamata. Ha nincs ilyesmi, akkor egy levelet írj azzal, hogy mikor mondtál fel, szerinted mennyivel tartozik neked, hogyan fizessen, valamint mellékeld a bizonyítékokat is. Kérhetsz segítséget szakszervezetektől, munkaügyi tanácsoktól is.

Ha ez sem segít, keresd fel az Acas-t, amely ingyenesen segít megoldani a munkahelyi nézeteltéréseket. Ezt azonban meg kell tenni az utolsó fizetéstől számított 3 hónapon belül.

Ha azonban rajtuk keresztül sem sikerül dűlőre jutni, akkor kérj időpontot a munkaügyi bíróságon. Ezt érdemes megtenni az Acas-procedúra lezárulta utáni hónapon belül, különben nem biztos, hogy még validnak minősítik a panaszod. Ha idáig fajulnak a dolgok, nem árt kikérni a Citizens Advice tanácsát is a további teendőkről.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás