Erre a kérdésre három olyan magyar fiatal felelt, akik jelenleg is Angliában járnak egyetemre. A három diák, név szerint Nóri, Réka és Gergő, karácsonykor meglátogatták Magyarországon élő szüleiket, rokonaikat, barátaikat. Elmesélték mit tapasztaltak és hogyan érezték magukat újra otthon, a családi és baráti kötelékben, továbbá kitértek arra, mit tapasztaltak a két ország tanulmányi rendszerét illetően.

7697571_bcf2a65de6b9fe16fbb8b34b7ab4f538_wm

Réka elmondásai szerint nagyon furcsa volt a 3-4 hónap alatt berögzült életvitelből beleszokni a budapesti életbe.  Kinn mindenhová gyalog megy, a számára fontos egységek gyalog is könnyedén megközelíthetőek, így kicsit rossz volt a zsúfolt budapesti tömegközlekedést használnia.

Furcsa volt ugyan számára, de inkább csak a családja hiányzott neki, más egyéb ok miatt inkább Angliában maradt volna. Különös volt számára még, hogy mindenki az eredeti keresztnevén, a Rékán szólította, mert kint mindenki a második nevét a Lilit ejti ki könnyen, tehát ott úgy hívják.

Réka, aki az érettségi után próbálkozott meg az angliai felsőoktatással, találkozott régi osztálytársaival, barátaival és arra a megállapításra jutott, hogy akikkel beszélgetett, szinte mindegyiküknél a felesleges tantárgyak száma volt a téma. Megállapította továbbá, hogy Magyarországon több az előadás, a szeminárium és ezek miatt sokkal több időt töltenek az egyetemen. Ellenben vele, akinek ugyan több az olvasni valója, de tanulási idejének nagy részét otthon tölti. Vizsgájuk is több van az otthoniaknak, a több tantárgy miatt, így több ismerősével nem is tudott találkozni, mert ők épp vizsgáikra készültek.

Gergő még furcsábban érezte magát mikor Magyarországra érkezett. Elmondása szerint, jó volt újra otthon, de valahogy mégis vágyott vissza Angliába. Szokatlan volt számára, hogy nem kell magára főznie, időben kelnie, buszoznia. Amikor átkelt az úttesten automatikusan jobbra fordította a fejét, elmosogatott, holott otthon van mosogatógép, a kinn megszokott életét folytatta már otthon is. Édesanyja meg is említette, hogy fia mennyit önállósodott amióta kinn él, persze ő ennek igazából csak örül.

7697575_dc8be79d71f6be7f2d5e48bb11a389e1_wm

Nóri három ELTÉN eltöltött pszichológiát tanulmányozó év után vette az irányt Anglia felé. Régi ismerősökkel találkozott, akik szintén ezen a szakon tanulnak és rá kellett jönnie, teljesen más gyakorlati képzésben részesülnek. Továbbá a rengetek tantárgy, vizsga és túlterheltség miatt Magyarországon szinte természetes dolog, ha valakinek egy-két vizsgája nem sikerül.

Természetes a vizsgaidőszakra is rákérdeztünk a 3 tanulónál. Nórinak például egyáltalán nem is kellett vizsgázni. Az évközi számonkérések alkalmával letudták a dolgot. Január 8-án volt az utolsó beadandója, ám az hosszú éjszakai könyvtárlátogatást igényelt.

Gergő az érettségihez hasonlította a két írásbeli vizsgából és két esszéből álló vizsgáját, amelyet meglepetésére egy hotel előadótermében bonyolítottak le. Az otthon írható beadandójára 1-1,5 hónapot kapott. Valamikor most, február közepén kapja meg az eredményeit.

Réka kicsit sűrűbb programmal nézett szembe, 3 vizsgája volt. Az elsőnél 3-4 oldalt kellett írnia két témában is, amelyet az egész éves anyag hat kérdése közül választott ki. A második vizsgánál 3 filozófus 2 könyve volt a téma, míg a harmadiknál 2 rövid kérdést kellett megválaszolnia, majd egy hosszabb esszét írnia. Az egyetemi portálon elérhetők a régebbi vizsgák kérdései, ami sokat segít nekik abban, hogy milyen nehézségű kérdésekre számíthatnak.

Bukás?
Nóri egyetemén elmondása szerint nem nagyon tudják, ki hogyan teljesít, de biztos ritkábban buknak, mint otthon.

Gergő egyetemén mindössze egyszer lehet újravizsgázni, de azt mondja, ez nem tesz nagyobb terhet a diákokra, mivel ők egész évben szinte tájékoztatást kapnak arról, épp hol tartanak.

Réka szerint a tanár-diák hozzáállás teljesen más, mint otthon. Otthon egyik barátnője már úgy ment vizsgázni, hogy szinte biztos volt abban, hogy meg fog bukni, de majd felveszi a következő félévre is azt a tárgyat. Náluk ez nem így megy, náluk egy alkalom van, viszont előtte rendelkezésükre áll egy teljes hónap felkészülési idő.

Összességében mindhárman azt állítják, hogy nagyon jól döntöttek mikor kinn kezdték meg vagy folytatták tanulmányaikat, illetve csak bátorítani tudnak mindenkit, aki épp egy ilyen témával kapcsolatos döntés előtt áll.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://index.hu/kulfold/2015/02/14/furcsa_hogy_otthon_termeszetes_a_bukas/

Jakab Norbert