Mi történik és ki következik a trónon a Királynő halála esetén Nagy-Britanniában 1

A Buckingham palota megerősítette, hogy mind Erzsébet királynő, mind Fülöp herceg jól vannak, bár Fülöp herceg nemrégiben autóbalesetet szenvedett, miközben ő vezetett. Sajnos időnként az uralkodónak halálhírét szokták kelteni, amire mindig mindenki felkapja a fejét. Ugyan morbid, de egy napon igazából is be fog következni – Íme, itt látható, hogy mi fog történni, ha a Királynő elhalálozik:

landscape-1440082478-queen-elizabeth-ii-red-hat

Második Erzsébet királynő halálát legalább 12 napos gyász követné Nagy-Britanniában. Halála óriási jelentőséggel bírna, megváltoztatna mindent a gazdaságtól egészen a televízió műsorig. Egy hatalmon lévő uralkodó halála ártana a gazdaságnak, és hatást gyakorolna a tőzsdére valamint az ország banki szférájára.

Hogyan jelentenék be

Az, hogy hogyan jelentenék be a Királynő halálhírét nagyban függ attól, hogy miként halálozott el. Amennyiben a halálára lehetett számítani például egy hosszan tartó betegség vagy valami hasonló okból kifolyólag, kész terv lenne kidolgozva. Mivel a BBC csatornáit az előfizetők finanszírozzák, valamennyi a BBC1 adását sugározná a halála bejelentésével. A Többi csatorna nem kényszerülne megszakítani szokásos műsormenetét, de valószínűleg megtennék.

Amennyiben a halál nyilvános helyen érné, mint például Diana hercegnőt, úgy az Udvarnak csekély befolyása lenne a hír terjedésére. A Királynő halálának legelső bejelentését követően a BBC törölné az összes szórakoztató műsorát egészen a temetés utánig.

Az új uralkodó

Első számú trónörökösként Károly hercegből Károly király lenne. Károly herceg trónra lépésének tiszteletére megváltozna a Nemzeti Himnusz vonatkozó része, új pénzérméket vernének, és új bélyegeket nyomnának. Az országgyűlési képviselők is felesküdnének az új uralkodóra, bár a republikánus honatyák közt elterjedt hagyomány ilyenkor az ujjakat keresztbe rakni. Apja megkoronázása esetén Vilmos herceg lenne Wales hercege, míg Kate Wales hercegnője, akár Diana egykoron.

ad_229522875

A temetés

Temetése előtt a Királynő 23 órán keresztül nyilvánosan lesz felravatalozva a Westminster Hall-ban. A koporsó érkezésekor lesz egy rövid ceremónia, ami után az emberek leróhatják kegyeletüket. A gyászolók sorát nem lehet előre megjósolni. Az Anyakirálynő 2002-es halálakor több, mint 200 000 ember rótta le kegyeletét. Diana hercegnő 1997-es halálakor gyászolók tízezrei helyeztek el virágcsokrokat a palotánál. A temetésre várhatóan 12 nappal a Királynő halála után kerülne sor, közvetítené a televízió, és élő streamek formájában is lehetne követni az interneten.

Az állami ceremónia azzal kezdődne, hogy a koporsót ágyútalpon átszállítanák a Westminster Apátsághoz Justin Welby, Canterbury érsekének vezetésével. A világ minden részéről lehet számítani a vezetők részvételére, és nagy valószínűséggel a temetési útvonalon sorfalat fog állni a lakosság.

A szertartást követően a Királynő számos helyen lelhet végső nyugalomra. Sokan úgy tartják, hogy Balmoral vagy Sandringham-beli birtokán temetik el. Mások úgy vélik, hogy édesapja, VI: György király melletti parcellába helyezhetik végső nyugalomra a windsori Szent György Kápolnában.

Nagyobb hatások

A Királynő halála által kiváltott reakció hatalmasabb lehet, mint az új király és a gyász idejének jelentősége. A hosszas uralkodás után elhunyt uralkodó halála az 53 országban felerősítheti a leválás és köztársasággá válás igényét. Itt Nagy-Britanniában is felerősödhetnek a köztársaság szimpatizánsainak hangjai a Királynő halálát követően. Károly uralkodásától függően az emberek a későbbiekben lehet, hogy a monarchia eltörlése mellett döntenének.    E. László   Forrás: metro  

Megosztás