Mi az a Council Tax és mit kell róla tudni Angliában 1

Ha szeretnénk lakást bérelni vagy venni az Egyesült Királyságban, nem árt tudnunk, hogy létezik egy adónem, amit az ingatlan után kell fizetnünk. A továbbiakban, az önkormányzati adóról, vagyis a Council Taxról lesz szó.

9064429_384522c

Mi az a Council Tax?

A Council Tax, vagyis önkormányzati adó olyan adónem, amit a tulajdonunkban lévő, vagy általunk bérelt lakás után kell fizetnünk a helyi önkormányzatnak. Az összeget, amelyet az ingatlan piaci értéke szerint határoznak meg, általában, egy teljes évre előre vetítik ki és akár jócskán meg is haladhatja az évi 1000 fontot. Az adó befizetéséből összegyűjt pénzből az önkormányzat a közterület épségéről, biztonságáról, szépségéről, vagyis a karbantartásáról gondosodik.

Hogyan tudjuk meghatározni, hogy mennyit kell fizetnünk?

Három dolgot kell tudnunk ezzel kapcsolatban:

 • azt, hogy az otthonunk melyik értéksávba tartozik;
 • mennyit kell fizetnünk a helyi önkormányzatnak az adott értéksávban lévő otthonért;
 • kaphatunk-e kedvezményt, avagy felmentést a teljes számla alól.

Ha alacsony a jövedelmünk, vagy segélyekből élünk, lehetőségünk van arra, hogy csökkentett önkormányzati adót fizessünk.

Ha úgy gondoljuk, hogy az otthonuk nem a megfelelő értéksávban van, amiért mi több adót fizetünk, mint kellene, akkor lehetőségünk van arra, hogy kérelmet nyújtsunk be az újraértékelésre. Ehhez le kell töltenünk és kitöltenünk az itt található kérelmező űrlapot. Ha ez megvan, akkor el kell küldenünk a helyi illetékes irodának (Valuation Office Agency – VOA). Ezt követően, 2 hónapon belül, megszületik a döntés, amelynek értelmében vagy megváltoztatják az otthonunk értéksávját és kiegyenlítik a számlánkat, vagy pedig tájékoztatnak minket arról, miért nem lehet megváltoztatni azt. Ha nem értünk egyet a döntéssel, akkor három hónapon belül fellebbezhetünk a független értékelési törvényszékhez.

Változások, amelyek hatással lehetnek az önkormányzati adósávra

Bizonyos körülményeknek köszönhetően, az otthonunkat újraértékelhetik, és más adósávba sorolhatják a következő körülmények miatt:

 • lebontjuk az otthonunk egy részét és nem építjük újjá;
 • átalakítjuk az ingatlant, hogy két önálló egységet hozzunk létre, mint pélául egy mellékszárnyat. Ebben az esetben, mindegyik egységnek saját értéksávja lesz;
 • az ingatlant különálló lakásokra osztjuk;
 • lakásokat egy egységes ingatlanná alakítunk;
 • ha elkezdünk otthonról dolgozni, vagy ellenkezőleg, már nem dolgozunk otthonról;
 • változások mennek végbe az ingatlan környékén, mondjuk, egy új utat építenek.

Ha szeretnénk tudni, hogy az ingatlanunkon történt változások hatással vannak-e az önkormányzati adósávunkra, forduljunk a helyi értékelési irodaügynökséghez (VOA).

Kinek kell fizetnie?

Azoknak kell önkormányzati adót fizetnie, akik betöltötték a 18. életévüket és van saját vagy bérelt otthonuk. A teljes önkormányzati adószámla legalább 2 felnőtt nevére szól, akik közösen élnek a lakásban. Mindkettejük felelősséggel tartozik a számla kifizetéséért.

25% kedvezményt kaphatunk, ha felnőttnek számítunk az önkormányzati adó fizetése szempontjából, ill. ha felnőttként egyedül élünk, vagy az otthonunkban élők közül senki más nem számít felnőttnek.

50% kedvezményt is kaphatunk, ha minket is beleértve senki sem számítódik felnőttnek az otthonunkban.

Nem kell egyáltalán önkormányzati adót fizetnünk, ha mindeni, beleértve minket is, aki az otthonunkban él, nappali tagozatos hallgató. A kedvezményt itt kérvényezhetjük.

Ki nem számít felnőttnek?

A következők nem számítanak felnőttnek az önkormányzati adó fizetése szempontjából:

 • 18 év alatti gyerekek;
 • gyakornok program résztvevői;
 • 18-19 éves nappali tagozatos hallgatók;
 • nappali tagozatos főiskolás vagy egyetemi hallgatók;
 • 25 év alatti fiatalok, akik valamilyen támogatást kapnak készségeket és tanulást finanszírozó ügynökségektől;
 • nővér hallgatók;
 • a British Council által bejegyzett idegen nyelvi lektorok;
 • súlyos mentális károsodást szenvedettek;
 • bent lakó ápolók, akik olyanokról gondoskodnak, akik nem az élettársuk vagy a gyerekük;
 • diplomaták.

Ha bizonytalanok vagyunk a tekintetben, hogy kaphatunk-e kedvezményt, akkor lépjünk kapcsolatba az önkormányzatunkkal!

A gyakornok program résztvevőinek fel kell mutatniuk egy igazolást a munkaadójuktól, a következőket igazolva:

 • nem magasabb a fizetésük, mint 195 font/hét;
 • a képzés eredményeként akkreditált szakképesítést kapnak a Képesítési és Vizsgarendelet Hivatala (Office of Qualifications and Examinations Regulation), vagy az ennek megfelelő skót hatóság (Scottish Vocational Education Council) által elfogadott szervtől.

Ha tévedésből kapunk kedvezményt, értesítenünk kell erről az önkormányzatot. Ha ezt elmulasztjuk és később kiderül, megbírságolhatnak érte. Az önkormányzat visszafizettetheti velünk a kedvezmény összegét.

A nappali tagozatos hallgatóknak járó kedvezmények

Az olyan ingatlanok után, ahol mindenki, aki a házban él nappali tagozatos hallgató, nem kell adót fizetni. Ha mégis kapunk számlát, úgy kérvényezni kell, hogy mentsenek fel minket alóla.

Ahhoz, hogy nappali tagozatos hallgatóknak számítódjunk:

 • a kurzusnak legalább egy évesnek kell lennie;
 • legalább heti 21 órás tanulmányi időt kell tartalmaznia.

Azok, akik 20 évnél fiatalabbak és „A level” szintű végzettség eléréséért tanulnak:

 • legalább 3 hónapig kell hogy tartson a tanulmányuk;
 • és legalább heti 12 tanulmányi órát kell bent tölteniük az intézményben.

Fogyatékkal élőknek járó kedvezmények

A súlyos mentális fogyatékkal élők, és azok a bent élő ápolók, akik nem családtagok, nem fizetnek önkormányzati adót.

Kell-e adót fizetnünk második otthon és lakatlan ingatlan esetén?

Ha van még egy ingatlanunk, amely nem a fő otthonunk, akkor kevesebb adót fizethetünk utána. Akár 50%-al kevesebbet.  Ezt a helyi önkormányzat határozza meg. Üres ingatlan esetén, általában, kell adót fizetnünk, viszont, kaphatunk kedvezményt. A kedvezmény összege a helyi önkormányzattól függ. Azonban, az önkormányzat akár extra 50%-ot is kérhet tőlünk, ha a ház már 2 vagy több éve üresen áll (hacsak, az nem egy mellékszárny; vagy mi, mint lakók a seregben dolgozunk).

Mikor nem kell adót fizetnünk a házunk után?

Abban az esetben, ha egy meghalt egykori tulajdonos házát áruljuk, aki hivatalosan megbízott minket a feladattal, az eljárásunk elismerését követő 6 hónap után kell csak megkezdenünk az adó fizetését.

Vannak olyan otthonok, amelyek után nem kell adót fizetni mindaddig, amíg azok üresek maradnak. Ezek olyan otthonok, vagy olyanok otthonai, akik:

 • börtönbűntetésüket töltik (hacsak az elítéltnek nem kell bírságot vagy önkormányzati adót fizetnie);
 • kórházba vagy otthonba kerültek;
 • olyan otthonok, amelyeket visszavettek;
 • ahol nem élhetnek a törvény szerint (mert mondjuk, természet által rongált, vagy szerkezeti felújításra szorul);
 • üresek, mert le kell őket bontani.

Abban az esetben, ha az otthont teljesen átalakítják szerkezetileg (pl. újraépítik a falakat), kaphatunk kedvezményt. A felújítás végeztével, vagy egy új otthon építésének a befejezése után, az önkormányzat tájékoztat minket arról, mikor kell elkezdenünk az adófizetést.

Ha az otthonunk lakhatatlan, mert felújításra szorul természeti rongálás vagy szerkezeti átépítés miatt, kérvényeznünk kell a helyi önkormányzatnál, hogy vegyék le az ingatlant az értékelési listáról.

Az önkormányzati adó kifizetése

Általában, minden év márciusában megkapjuk a számlát, amelyből megtudhatjuk, hogy mennyit kell fizetnünk az adott adóévben (jelen adóév esetében 2016. április 6-tól 2017. április 5-ig), ez az összeg hogyan lesz felosztva, ill. mikor kell azokat kifizetnünk.

A teljes évi adó általában, 10 hónapra van felosztva, ezért februárban és márciusban nem kell fizetnünk. Ha hibát veszünk észre a kimutatásban, azonnal lépjünk kapcsolatba az önkormányzatunkkal!

Az önkormányzati adót általában, online is befizethetjük, de használhatjuk a Paypointot, Payzone-t vagy a Quickcards-ot is, ha készpénzzel akarunk fizetni, amit a postán, bankban, az újságárusoknál, vagy kisboltokban tehetünk meg. Ha túlfizettük a számlát és nem kaptunk automatikus kártérítést, mindenképp lépjünk kapcsolatba az önkormányzatunkkal!     Forrás: www.gov.uk

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után