"Mérgező" rákok ezrei özönlötték el a tengerpartot Anglia déli részén 1

A nyaralók közül többen sikoltoztak, amikor meglátták, hogy rákok ezrei szállták meg Cornwall strandjait az óceán egyre emelkedő hőmérsékletének köszönhetően.

"Mérgező" rákok ezrei özönlötték el a tengerpartot Anglia déli részén 3

A tüskés rákfélék szőnyegként borították be a sekély vízű részeket a St Ives területén levő Porthgwidden Beachen, hogy ledobják páncéljukat, majd visszamásszanak a tenger mélyére, hogy szaporodjanak.

Kate Lowe fotós – aki ugyanazon a héten örökítette meg ezt a látványos és ritka jelenséget, amikor egy sznorkelezőt megharapott egy kékcápa Penzance-ban – így nyilatkozott: „Az év nagy részében sznorkelezni járok, de még soha nem láttam pókrákokat ilyen számban. Amikor megérkeztünk a tengerpartra, úgy tűnt, mintha sok sötét kő lenne a felszín alatt.”

„De kiderült, hogy két-három lépésnyire a parttól több ezer rák volt a vízben. Ez egyszerűen hihetetlen volt, a térdig érő vízben hemzsegtek. Tudtam lebegni felettük a vízen, és igyekeztem nem rájuk lépni. Sok turista felsikoltott a látványuktól. A páncéljuk is ott lebegett a vízben tonnaszám.”

"Mérgező" rákok ezrei özönlötték el a tengerpartot Anglia déli részén 4

Az óriás pókrákokat szétterülő lábukról és karmaikról azonnal nagyon könnyen fel lehet ismerni, és bár mérgező harapásuk van, az emberre ez szerencsére nem veszélyes. Annak ellenére, hogy sok turista visítozott, a tengerből menekülő fürdőzők láttán voltak olyanok is, akik megragadták a lehetőséget, hogy a rákok felett sznorkelezzenek és izgalmas fotókat és videókat készítsenek.

Miután a lények ledobják a páncéljukat, visszatérnek a kb. 300 láb mélységű részekre. Általában hatalmas tömegbe összegyűlve vándorolnak a sekélyebb területeken, hogy így védjék magukat a ragadozóktól.

Alastair Grant, a Kelet-Angliai Egyetem Környezettudományi Karának ökológia professzora szerint „az éghajlatváltozás melegebb tengeri hőmérséklethez vezet”, aminek következtében egyre több olyan halfajt és kagylót észlelnek, amik „növelik a földrajzi elterjedésüket”.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után