A London School of Economics-ból (LSE) diplomázóknak több a fizetése, mint az ország más egyetemeinek végzőseié — állapította meg egy új kutatás.

students-at-monument_0x0

Ez az egyetlen egyetem az országban, ahol a nők éves fizetése meghaladja a 100,000 fontot 10 évvel a diplomázásuk után. Az LSE, ill. az Oxfordi és a Cambridge-i egyetemek férfi végzőseinek 10%-a a diplomázásuk után tíz évvel szintén többet kerestek 100,000 fontnál. Az LSE egykori férfi hallgatói átlagosan, 163,000 fontot tehettek zsebre.

A Fiscal Studies, Institute of Education, és a Cambridge-i, ill. a Harvardi Egyetem kutatói első alkalommal elemezték 260,000 hallgató adóügyi, és a diákhitel adatait Angliában, 10 évvel a diplomázásuk után.

A vizsgálatban olyan végzősök vettek részt, akik 1998 és 2011 között kezdték az egyetemi tanulmányaikat. A jelentés felfedi a különbséget a férfi és a női fizetések között is. E szerint, a férfiak sokkal valószínűbb, hogy magasabb fizetést kapnak majd, mint a nők, még akkor is, ha ugyanabban az intézményben tanultak. A férfi közgazdasági diplomásoknak a kb. 12%-a több mint 100,000 fontot vittek haza 10 évvel az után, hogy elhagyták az egyetemet. A nőknél ez 9%.

Összesen, 36 egyetem volt, ahol a férfi diplomások 10%-a 60,000 font fölött keresett, és 10 egyetem, ahol ugyanennyi nő keresett ennyit.

Megan Dunn, a National Union of Students (a Hallgatók Nemzeti Szakszervezete) elnöke szerint: „Ezek a számok nem azt mutatják, hogy a nők nem lennének olyan jók, mint a férfiak, sokkal inkább a nők szexista elnyomásának az eredményei, amely már a születéstől kezdetét veszi.  A rést számos dolog okozza, és nincs rá gyors megoldás.”

students

A kutatás eredményeként az is kiderült, hogy a gazdagabb családokból származó hallgatók ezrekkel többet keresnek, mint a szegényebb társaik, még akkor is, ha ugyanazon a szakon tanultak, és ugyanazon az egyetemen.

A tehetős körülmények közül származó egykori hallgatók 20%-a többet keres a munkahelyén 10 évvel a diplomázás után, mint a maradék 80%. Az átlagos különbség a keresetek között férfiaknál évi 8000 font, nőknél pedig évi 5,300 font.  Az egyetemek típusát is figyelembe véve pedig, az derült ki, hogy a vagyonosabb családokból származók 10%-al kaptak több fizetést, mint a más vagyoni hátterű egykori egyetemisták.

A fenti eredményeken kívül, az is kiderült, hogy azok, akik gyógyszerészeti és közgazdász diplomával rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel keresnek többet, mint más végzettségűek.  A tanulmány szerint, a legalacsonyabb fizetése azoknak a hallgatóknak volt, akik kreatív művészetet tanultak.   Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára