Mindenkinek vannak céljai az életben. Akik kiköltöztek Nagy-Britanniába, azokat általában több cél vezérel, de mindenki szeretné tudni, hogy mi kell ahhoz, hogy amit szeretne, az meg is valósuljon.

family-savings

Az elmondások alapján, céljaikat tekintve két fő csoportra lehet bontani azokat az embereket, akik kint élnek. Vannak, akik egyszer haza szeretnének költözni, és vannak, akik itt szeretnének maradni. Másfelől, természetesen a kint élő emberek anyagi helyzete, vágyaik, és lehetőségeik is eltérőek, így lehetetlen lenne mindenkinek személyre szabott kalkulációt egy cikkbe sűríteni, de a példákhoz mindenki könnyen tud majd viszonyítani.

Néhány érdekes adat a brit ingatlanpiacról:

  • Várhatóan évi 5%-kal nőnek az árak évente, így 2020-ra egy átlagos otthon £360,000 lesz.
  • Az első alkalommal házat vásárlóknak átlag 18% önrészt kell előteremteniük a lakáshitelhez.
  • 2016-ban az Egyesült Királyságban a megvásárolható lakóingatlanok átlagos ára £288,000.
  • Az országban a lakóházak 28%-a van olyan ember tulajdonában aki egyedül lakik.
  • 2014-ben Angliában összesen 118,760 új otthon épült.
  • 2014-ben a 22.6 millió angol háztartásból 7.4 millió birtokolta az ingatlanját, 6.9 milliónak volt rá hiteltartozása, az összes többi háztartás pedig bérelte a helyet, ahol lakott

Ennyi idő mire házat vehetsz, ha Angliában melózol

Az egyszerűség kedvéért a két cél egy-egy ingatlan lesz, az egyik Magyarországon, a másik Nagy-Britanniában. A példában szereplő magyarországi ingatlan értéke, amit meg akarunk venni 15 millió forint, ami a jelenlegi váltási arányon számolva (390 GBP/HUF) nem kevesebb, mint 38,461 font. A brit ingatlan árak az egekben vannak. A házak átlagos ára 288,000 font jelenleg Nagy-Britanniában. A példában szereplő brit ingatlan, amit meg akarunk majd venni 200,000 fontba fog kerülni, de ebben az esetben hitelt fogunk felvenni rá. Természetesen vannak olcsóbb házak, meg önkormányzati lakások meg más hitelkonstrukciók, de igyekeztünk egy relatíve átlagos példát hozni.

1. Minimálbérért, teljes munkaidőben dolgozó személy

A minimálbért kapó ember nagyjából 1000 fontot keres havonta, ebből átlagosan elkölt lakásra, élelmiszerre,  utazásra és valamennyit egyéb dolgokra. Így a kiadásoktól és a spórolás mértékétől függően marad átlag 150, maximum 550 fontja havonta, amit félre tud tenni. A magyar ingatlanért ezekkel az adatokkal számolva, aki 150 fontot rak el havonta, az 21,3 évig kell, hogy dolgozzon, hogy össze tudja gyűjteni a pénzt egy pesti lakásra, vagy vidéki házra, aki spórol ezerrel annak viszont kevesebb, mint 6 év is elég. Ez nyilván nem Pest belvárosát, vagy egy kertes házat jelent a Balaton partján, de azért elég korrekt lakást vagy házat lehet belőle találni.

A minimálbért (7.2 font/óra) kereső ember bruttó éves keresete nagyjából 14,900 font. Erre £64,000 hitelt kapunk jelenleg, ami azt jelenti, hogy 136,000 fontot magunknak kell kitermelnünk. Ez havi 150 fonttal számolva durván 75 évet jelent, havi 550 fonttal pedig 20 évet. Rögtön látszik, hogy ilyen fizetés mellett vagy társulunk pár ismerőssel, vagy családtaggal, vagy megöregszünk, mire sikerül.

2. Jól fizető, irodai munkát végző személy

Egy irodában 2-3 éve dolgozó, szellemi tevékenységet végző ember keressen a példa kedvéért 30 – 35,000 fontot évente. Ez a személy nagyjából 2000 fontot visz haza havonta. Ebből a hónap végére marad neki átlagosan 500 fontja, de maximum akár 1000-et is félre tud tenni ha akar. A magyar ingatlanra a kiköltekező irodista, ilyen feltételek mellett kicsit kevesebb, mint 6 és fél év alatt gyűjti össze a pénzt, az elszántabb, aki sietne haza, annak pedig 3 év elég rá. Persze itt felmerül a kérdés, hogy akinek irodai munkája van idekint, az miért menne haza. Van ilyen is, olyan is. Fogadjuk el!

Ha az irodista mégis inkább maradna, akkor a bank 142,500 fontot tud neki hitelezni. A maradék 57500 font pedig összegyűjthető egyedül is, ha 500-at tesz félre havonta, akkor 9 és fél év, ha egy ezrest mert siet, akkor kevesebb mint 5 év alatt megveheti első házát, persze csak hitellel.

3. Pár, ahol legalább az egyik fél jól keres

Ebben az esetben egy olyan pár a példa, ahol az egyik fél irodista, a másik pedig minimálbért kap. Sokszor fordul elő, hogy valaki kap egy jó állást, és hozza magával a párját külföldre, aki nem kap egyből jól fizető munkát, de azért dolgozik rendesen. Együttes keresetük 3000 font lesz havonta. Ebből átlag 1100 fontjuk marad a hónap végére, és olyan 1700, ha gondosan gyűjtögetnek. A szóban forgó 15 milliós magyar ingatlant kb 3 év alatt tudják megvenni, mindenféle erőlködés nélkül, és kevesebb, mint 2 év alatt, ha odafigyelnek a kiadásaikra.

A brit 200,000 fontos ingatlanra kettejük fizetése után, ami évi 45,000 font, 213,500 fontot kaphatnak a banktól. 10,000 fontos önrész esetén kevesebb, mint 1 év után már övék is lehet a vágyott otthon. A havi törlesztő részlet 1000 font körül lesz.

Itt találtok egy hitel kalkulátort, itt pedig egy fizu kalkulátort.

Reméljük, hogy hasznosnak találja mindenki ezt a kis számokkal való dobálózást! Természetesen az adatok nem halálpontosak, és nem vesznek minden egyes részletet számításba, de nagyjából igyekeznek visszaadni a reális lehetőségeket. Itt arról is olvashattok, hogy mennyit tud átlagosan félretenni egy angliai magyar.

 [fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára