Megnyílt a föld egy angliai ház udvarán: most hatalmas gödör tátong 1

Több családot is azonnal evakuálni kellett otthonaikból, amikor egy hatalmas víznyelő váratlanul beomlott alig pár méterre otthonaiktól, egy házméretű gödröt hagyva maga után.

sinkholestalbans

A Londontól nem messze fekvő St Albans városában történt az eset a Fontmell Close-on az éjszaka folyamán. A gödör, ami egy víznyelő, mint kiderült, több mint 20 méter széles és 10 méter mélységű. Gyakorlatilag elnyelte egy ház kertjének a felét es egy kocsi beállót és az utca egy darabját is.

A víznyelők olyan karsztos nyílások, amelyeken a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a kőzet belsejébe kerül. A vízzáró kőzetekre esővíz jelentős része a felszínen folyik el. Ha azonban a víz fedetlen karsztos területre érkezik, ott a kőzet repedéseit tágítva jut le a karsztvízszintig, és úgy áramlik tovább valamelyik, a vízrendszert megcsapoló forrás felé. Ilyenkor az adott kőzetet oldja, koptatja, vagy ha megfagy benne, akkor a repedéseket tovább feszíti. Amikor pedig a talaj felső rétege alól annyira kikopik az alatta lévő kőzet, hogy már nem bírja el a saját súlyát, beomlik. Ezért a fedett és a nyílt karszt határán különösen gyakoriak a víznyelők.

671007bc-4abb-48f9-9f7e-8158b35d431c

A legrosszabb, hogy az utca embere sosem tudja, hogy ahol épp sétál, az nem épp egy ilyen terület. Ráadásul extrém esetekben egy ilyen víznyelő akár több száz méter széles és ugyanilyen mély is lehet.

A környező házakban lakó 10 embert a nem messze lévő evakuációs központba szállították, amíg kiderül, hogy biztonságos-e az otthonaikba visszatérni. A környék elektromos és gáz hálózatát leválasztották és a szakértők épp a keletkezett károkat mérik fel.

A tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy már szerda óta tudták, hogy van ott egy kisebb lyuk, és hamarosan készültek volna feltölteni. Ezzel azonban elkéstek, mivel az éjszaka folyamán a kis lyukból egy igen méretes gödör lett. Szerencsére senki nem sérült.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-beds-bucks-herts-34410423

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után