koronavírus védőoltás

Nagy-Britannia több pontján megkezdődött a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina embereken való tesztelése, amiért az önként jelentkezők ráadásul még pénzt is kapnak.

Az első két személy, akiknek beadták az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett védőoltást a csütörtöki nap során, egy a vakcina fejlesztésén dolgozó tudós, valamint egy rákkutató szakember voltak. Egy harmadik személynek az agyhártyagyulladás elleni védőoltást adták be, összehasonlítás céljából. A résztvevők legtöbbje egyetértett abban, hogy segíteni akarnak a Covid-19 elleni küzdelemben. Elisa Granato, mikrobiológus épp a 32. születésnapját ünnepelte tegnap és ő is azt nyilatkozta, hogy “izgatott” és jó érzéssel tölti el, hogy önként segíthet a járvány ellen vívott harcban.

„Mivel nem a vírusok kutatásával és elemzésével foglalkozom, az utóbbi időszakban kissé haszontalannak éreztem magam, ezért úgy gondoltam, hogy az önként jelentkezés egy nagyszerű módja annak, hogy támogassam a védőoltás kifejlesztését.” – nyilatkozta a BBC-nek.

Sarah Gilbert professzor, aki a vakcina fejlesztésén dolgozó egyik csapatot vezeti, azt mondta, hogy optimista a védőoltás sikerességének esélyét illetően. „Személy szerint nagyon optimista vagyok, hogy működni fog. Nem áll szándékunkban megkezdeni a védőoltás beadását a lakosság többi részének, csakis abban az esetben, ha egyértelműen megbizonyosodtunk arról, hogy működik a koronavírusos betegeken és meggyógyítja őket.” – magyarázta a profeszor.

Az Oxford Vaccine Group a tervek szerint szombaton újabb hat önként jelentkezőnek fogja beadni a védőoltást, hétfőtől pedig megkezdődik a tesztalanyok nagyobbik részének a beinjekciózása. A védőoltás teszteléséhez összesen 1102 önként jelentkezőt keresnek, elsősorban Oxford, Southampton, London és Bristol városok területéről.

„A klinikai csapat nagyon érthetően elmagyarázta a résztvevőknek a lehetséges kockázatokat, és az egész kísérlet nagyon aprólékosan szabályozva van, tehát minden egyes lépéshez külön külön a beleegyezésünket kérték. Azt is kihangsúlyozták, hogy amennyiben meggondoljuk magunkat, bármikor kiszállhatunk a kísérletből.” – nyilatkozta az egyik résztvevő Lydia Guthrie, aki a következő hét folyamán kapja majd meg az oltást.

Azoknak, akiken tesztelik a vakcinát, annyi lesz majd a dolguk, hogy miután beoltották őket, egyszerűen csak vissza kell térniük a napi rutinjukhoz és élni az életüket a megszokott ritmusban. Eközben pedig folyamatosan figyelgetni kell majd, hogy van-e bármiféle tünetük, és napról napra leírni, hogy mit éreznek, és hogy van-e bármi változás az egészségi állapotukat illetően.

A vakcina fejlesztésén dolgozó oxfordi csapat szóvivője azt nyilatkozta, hogy reményeik szerint szeptemberre nagyjából 1 millió darab védőoltás áll majd rendelkezésre. A Nagy-Britannia területén a védőoltáson dolgozó másik csoport, akik az Imperial College London területén dolgoznak teljes gőzzel, azt nyilatkozták, hogy az ő verziójuk az idei év vége felé válik majd mindenki számára elérhetővé.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után