Megbüntetik a Ryanairt, miután "megsértik az utasok jogait a visszaélésszerű üzletpolitikájukkal" 1

A Ryanair, az easyJet és a Vueling is azon légitársaságok között van, amelyeket több mint 127 millió fontra büntettek meg azért, mert kihasználják utasaikat.

Megbüntetik a Ryanairt, miután "megsértik az utasok jogait a visszaélésszerű üzletpolitikájukkal" 3

A spanyol fogyasztói jogok minisztériuma pénzbírságot szabott ki a szóban forgó légitársaságokra, mert megsértik az ügyfelek jogait, amikor díjat szednek be a nagyobb kézipoggyászért, az ülések kiválasztásáért vagy a beszállókártyák kinyomtatásáért, vagy nem engedik a készpénzes fizetést a check-in pultoknál vagy a fedélzeten.

A fogyasztói jogi szervezetek először 2018-ban vitatták ezeket a sokak által igen megkérdőjelezhetőnek tartott gyakorlatokat.

A pénzbírságok egyfajta figyelmeztetést jelentenek a fapados légitársaságok üzleti modellje számára, amely azon alapszik, hogy a lehető legalacsonyabb díjakat számítsák fel a jegyekért, de aztán extra szolgáltatásként kínálják a hagyományos légitársaságok által korábban ingyenesen biztosított nagyobb kézipoggyászt és a fent említett további szolgáltatásokat.

Az OCU fogyasztói csoport most arra számít, hogy más európai országok is követik majd a példájukat, és megbüntetik a fapados légitársaságokat ugyanezekért a “visszaélésszerű gyakorlatokért”. A bírságokat megerősítő spanyol légitársasági iparcsoport, az ALA sietve bírálta a kormányhatározatot, mivel az sérti az Európai Unió egységes piaci szabályait és a társaságok szabad árszabásának lehetőségét.

“Védjük a fogyasztók jogát, hogy a legjobb utazási opciót válasszák” – mondta Javier Gandara, az ALA elnöke a nyilatkozatában, hozzátéve, hogy Spanyolország döntése akár 50 millió olyan utast kényszerítene (akik amúgy csak egy kis csomaggal utaznak ami elfér az ülésük alatt), hogy fizessenek az általuk nyújtott szolgáltatásokért, amit nem is akarnak igénybe venni.

A Fogyasztói Jogok Minisztériuma nem nyilatkozott, a Ryanair, a Volotea és a Vueling légitársaságok pedig nem voltak hajlandók kommentálni a bírság hírét, mivel az ALA beszélt a nevükben. Egyébiránt 2019-ben egy spanyol bíróság már „visszaélésszerűnek” ítélte a Ryanair azon politikáját, amely szerint díjat számítanak fel a kézipoggyászért.

A Ryanair azonban azóta is ugyanúgy szabja az árait, hivatkozva a légitársaságok kereskedelmi szabadságára a kézipoggyász méretének meghatározásában.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után