Még tovább emelkedtek az árak Nagy-Britanniában, az élelmiszer árak emelkedése egyre elviselhetetlenebb, a kormánynak cselekednie kell (friss adatok) 1

Az infláció visszatért a 40 éves csúcsára, 10,1 százalékra a múlt hónapban Nagy-Britanniában, miután tovább emelkedtek az élelmiszerárak. A fogyasztói árindex inflációja szeptemberben 10,1 százalékra emelkedett az augusztusi 9,9 százalékról – közölte nemrégiben a brit Statisztikai Hivatal.

Még tovább emelkedtek az árak Nagy-Britanniában, az élelmiszer árak emelkedése egyre elviselhetetlenebb, a kormánynak cselekednie kell (friss adatok) 3

Az infláció valamivel magasabb volt, mint azt a közgazdászok várták, akik kerek 10 százalékos adatot jósoltak. Az elmúlt 12 hónap inflációja megegyezik a júliusban elért 40 éves csúccsal, és továbbra is jóval meghaladja a kormány által kitűzött 2 százalékos célértéket. Ez a szám utoljára 1982-ben volt ennél magasabb. Az ONS elemzése szerint az emelkedő élelmiszerárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben az augusztus és szeptember között megugró inflációhoz. Az elmúlt egy évben, egészen 2022 szeptemberéig, a lakhatás és a háztartási szolgáltatások emelkedése volt az árak növekedésének fő tényezője.

A számokra reagálva Jeremy Hunt az új brit pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kormány „előnyben részesíti a legsebezhetőbbek megsegítését, miközben szélesebb körű gazdasági stabilitást igyekszik biztosítani”. Rachel Reeves az ellenzéktől azonban azt mondta, hogy ezek a számok most még az eddiginél is nagyobb szorongást okoznak a családoknak.

„Egyértelmű, hogy a baj már megtörtént. Ez egy tory válság, amelyet a Downing Street-en idéztek elő, és a munkások isszák meg a levét” – mondta. „A jelzáloghitel-költségek az egekben, a hitelfelvételi költségek emelkednek, az életszínvonal csökken, és az előrejelzések szerint a következő két évben a legalacsonyabb növekedést fogjuk elérni a G7-ek közt” – tette hozzá Reeves.

Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok fogyasztói árindexének inflációs rátája szintén 40 éves csúcsát érte el, 14,6 százalékra nőtt szeptemberben az augusztusi 13,1 százalékról. Ami még megdöbbentőbb, hogy ezen kategória éves inflációs rátája az elmúlt 14 egymást követő hónapban emelkedett a 2021 júliusi -0,6 százalékos értékről indulva. Az élelmiszer-infláció jelenlegi mértéke a becslések szerint a legmagasabb érték 1980 áprilisa óta.

Az élelmiszerárak növekedését leginkább a kenyér, a gabonafélék, a húskészítmények, a tej, a sajt és a tojás árának emelkedése befolyásolta. A szállítás jellegű szolgáltatások éves inflációs rátája 2022 szeptemberében 10,9 százalék volt, ami sorozatban harmadik hónapja csökken az idén júniusi 15,2 százalékos csúcshoz képest – közölte az ONS.

Darren Morgan, az ONS gazdasági statisztikákért felelős igazgatója a következőket mondta: “A múlt havi kis csökkenést követően az infláció visszatért a nyár elején látott csúcsra. Az emelkedést az élelmiszerek árának további növekedése okozta, amely több mint 40 éve a legnagyobb éves növekedést érte el, miközben a szállodák árai is emelkedtek a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva.”

„Ezeket az emelkedéseket részben ellensúlyozta az üzemanyagárak folyamatos csökkenése, és a légitársaságok árai is a szokásosnál nagyobb mértékben estek az évnek ebben az időszakában, és a használt autók árai is kevésbé meredeken emelkedtek, mint tavaly ilyenkor. Bár még mindig historikusan magasak, a vállalkozások költségeinek emelkedése egyre lassabb, a kőolaj ára pedig szeptemberben már csökkent.”

Martin Sartorius, a Brit Iparszövetség vezető közgazdásza szerint a növekvő infláció rávilágít annak a fontosságára, hogy a kormánynak további részleteket kell közölnie felülvizsgált energiatámogatási csomagját illetően.

„Az a kilátás, hogy 2023 áprilisában ismét meredeken emelkednek majd a háztartások energiaszámlái, rendkívül fontossá teszi, hogy a kormánynak minél előbb meg kell határoznia a háztartások tervezett támogatásának részleteit amellett, hogy az ország hogyan fogja megteremteni hosszabb távú energiabiztonságát.”      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után