Még ki sem lépett Nagy-Britannia, de már több, mint £500-ot bukott rajta minden háztartás 1

A Nagy-Britanniában élő emberek a Brexit népszavazás óta már több milliárd fonttal fizettek ki többet egy rakás hétköznapi árucikkért az árak emelkedése miatt, derült ki egy nemrégiben közzétett kutatásból.

Az angol font árfolyamának esése miatt, ami ugye a Brexit népszavazást követően gyűrűzött be csak igazán, a külföldről behozott árucikkekből csak jóval drágábban tudják a cégek ugyanazt a mennyiséget behozni. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a cégek többet fizetnek, akkor a végfelhasználó egyszerű hétköznapi emberek is csak drágábban fogják tudni megvenni azokat.

Még ki sem lépett Nagy-Britannia, de már több, mint £500-ot bukott rajta minden háztartás 3

A becslések szerint a Nagy-Britanniában tevékenykedő vállalatoknak nagyjából 15 milliárd font extra költséget jelentett eddig a Brexit. Ennyit buktak volna rajta a vállalatok, de természetesen ehelyett mindig az egyszerű átlagembereken csattan az ostor, mert természetesen a cégek ilyenkor árat emelnek és a font árfolyamának nagy zuhanását így mi fizetjük meg.

Ha leegyszerűsítjük a dolgokat és ezt a 15 milliárd fontot elosztjuk az országban élő nagyjából 27 millió háztartással, akkor az jön ki, hogy mindenki durván 550 fonttal fizetett többet eddig a Brexit népszavazás végeredménye miatt, vagyis 2016 nyara óta.

A People’s Vote kampány vezetői, akik szintén részt vettek a tanulmány elkészítésében, olyan árucikkeket emeltek ki, mint például a filteres kávé, aminek az ára 10%-kal emelkedett, vagy a banán, ami szintén hasonló arányban drágult, de egy pohár bor ára is, amit egy átlagos pubban vagy étteremben veszünk, 8%-kal ment feljebb. Ha ehhez hozzávesszük a szinte stagnáló vagy alig emelkedő reálbéreket, akkor sajnos az jön ki, hogy sok esetben többet fizetünk kevesebbért, mint 2 évvel ezelőtt. Persze ez nem minden árucikkre igaz… egyelőre.

Egy korábban elvégzett kutatás amit pedig a University College London szakértői készítettek, arra mutatott rá, hogy a Brexit miatt a villanyszámlák átlagosan évi £75-tal emelkedtek az elmúlt 2 év során. Az elemzésben viszont csak az EU-n kívülről importált termékekre fókuszáltak, de az árak emelkedése az EU-ból áthozott árucikkeket is érinti, mivel a font árfolyama az euróval szemben is ugyanúgy csökkent. Ez tehát azt is jelenti egyben, hogy az összeg, amivel többet fizettünk az elmúlt 2 évben akár még az elemzésben szereplő becslésnél is magasabb lehet.

„A Brexit miatti megszorításoknak köszönhetően rengeteg család jár rosszabbul és számtalan cég versenyképessége is sokat romlott, és egyre többen mennek tönkre. A Brexitpárti elit lehet, hogy abban reménykedik hogy majd jól megszedi magát a kilépésen, de emberek milliói vannak, akik csak egyik hétről a másikra éldegélnek az országban. Nekik az EU-ból való kilépés nem oldja meg a problémáikat. Most már azt is tudjuk, hogy a Brexit megállapodásban foglaltak fényévekre vannak attól, amit ígértek nekünk és az egész országnak 2016-ban. Ez pedig már most rengeteg pénzébe került az országnak és lakóinak, a végeláthatatlanul sok tárgyalásról, egyezkedésről és vitáról nem is beszélve.” – nyilatkozta a téma kapcsán az egyik liberáldemokrata képviselő.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után