Mától nincs karanténkötelezettség Angliában: ezek változnak + lehet lesz Covid oltás minden évben 1

A mai, csütörtöki nappal hatályát veszti az összes koronavírus-törvény Angliában, beleértve azt a jogi előírást is, amely a pozitív Covid teszteredményt produkáló emberek számára a kötelező karantént írja elő. Boris Johnson miniszterelnök hétfőn vázolta fel az országnak a „Coviddal való együttélés” stratégiáját, amely magában foglalja az ingyenes tesztelés megszüntetését is, méghozzá áprilistól.

Mától nincs karanténkötelezettség Angliában: ezek változnak + lehet lesz Covid oltás minden évben 3

Akinek pozitív lesz a Covid tesztje, annak továbbra is azt tanácsolják, hogy legalább öt napig maradjon otthon, de a mai naptól a törvény erre nem kötelez senkit. A pozitív teszteredményt produkáló személyekkel közvetlen kapcsolatba kerülő, beoltott emberektől sem fogják már elvárni, hogy hét napig teszteljék magukat. Szintén megszűnik a nem beoltott, Covidossal közvetlen kapcsolatba kerülőszemélyek számára a karanténkötelezetség törvényi előírása is.

Április 1-től szinte teljesen megszűnik az ingyenes tesztelés lehetősége, és ehelyett csak a legsebezhetőbbek számára lesz ez elérhető opció, de a pontos részleteket majd az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége határozza meg. A tünetmentes személyek tesztelése is csak bizonyos helyeken, célzottan folytatódik majd, például a szociális gondozó otthonokban.

Megszűnnek továbbá a karantén kapcsán bevezetett támogatások, és az emberek jogi kötelezettsége, hogy közöljék munkáltatóikkal, ha el kell szigetelniük magukat. Az önkormányzatok elveszítik a hatáskörüket arra vonatkozólag, hogy lezárják azokat a területeket, ahol esetlegesen újra kitör a Covid járvány. Március 24-én pedig a kormány megszünteti a kötelező táppénzre és a foglalkoztatási támogatásra vonatkozó Covid-rendelkezéseket.

Az utazással kapcsolatos szabályokat illetően az elmúlt napokban nem volt változás:

  • indulás előtti tesztek már csak az oltatlanoknak vannak
  • Február 11-től a 2. napon elvégzendő PCR teszt is csak az oltatlanok számára kötelező
  • A Passenger Locator Form még mindig kötelezően kitöltendő utazás előtt, viszont az oltottak számára le lett egyszerűsítve, de a kormány már tervezi ennek az eltörlését is
  • Senkinek, aki Angliába érkezik, nem kell karanténba vonulnia, még akkor sem, ha nincs teljesen beoltva
Covid oltás évente…?

Egy orvosszakértő szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a későbbiekben minden ősszel Covid-oltást is adnak majd az influenza elleni védőoltás mellett a leginkább rászorulóknak. Adam Finn professzor, az Oltási Bizottság munkatársa a BBC Breakfastnek azt nyilatkozta, fontos, hogy az idősek és a kiszolgáltatottak jelentkezzenek a tavaszi emlékeztető oltásra.

Arra a kérdésre, hogy számíthatnak-e az emberek arra, hogy évente lesz oltás, azt mondta: „Nehéz ebben a témakörben teljesen biztos dolgot állítani, de a dolgok mostani állása szerint ősszel is lesz egy oltási program, valószínűleg azok számára, akik… szerintünk a leginkább veszélyeztetettek. Az, hogy ez évente ismétlődni fog-e majd, mint az influenza elleni oltási program, még mindig nincs tisztázva, és attól függ, hogy közben hogyan alakul a koronavírus járvány, de nagy a valószínűsége annak, hogy az influenza elleni védőoltás kampányával kombinálva lesz egy téli Covid oltási program is a továbbiakban évről évre.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után