Mától hivatalosan is új amerikai elnök van hatalmon: ez Nagy-Britannia jövőjét is befolyásolhatja 1

Ottani idő szerint pénteken délben megtartották Donald Trump beiktatási ceremóniáját, vagyis a választásokat követő átmeneti időszak után most már hivatalosan is ő az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

trump-inauguration-speech

A ceremónia maga sokkal nehézkesebben indult, mint Obamáé 8, vagy akár 4 évvel ezelőtt. Míg akkor olyan sztárok léptek fel a beiktatáson, mint Beyonce, idén a legtöbb A-listás sztár visszautasította a szereplést, és a himnuszt és végül egy 16 éves tehetségkutató-nyertes lány énekelte el. Emellett szemmel láthatóan a jelenlévő tömeg is jóval szerényebb volt, közel sem töltötték meg az érdeklődők úgy a teret, mint a 8 évvel ezelőtti beiktatáson. Ezen felül több csoport is jelezte, hogy tüntetni fognak az ünnepség alatt, így Washingtonban is, és más amerikai nagyvárosban is kivonultak az utcára az elégedetlenek, sőt több, mint 100 embert le is tartóztattak a zavargások miatt.

20170121-inaugural-slide-woee-articlelarge

Az elnök beszéde szokatlanul rövid volt, mindössze körülbelül 15 percet vett igénybe. A tartalma ugyanolyan populista volt, mint a kampánya alatt, sok szakértő szerint „ebben a beszédben nem kell a sorok között olvasni, minden egyenes és érthető.” Ebben megígérte, hogy „visszaadja a hatalmat az amerikai népnek”, mert eddig „washingtoni elitista és politikus csoportok élvezték csak az elnyert jólétet”. Mint kampánya során, a beszédében is kitért programjának egyik alappillérére, vagyis hogy munkát akar biztosítani az ország minden lakosának, munkásának. Megígérte, hogy visszahozza a munkahelyeket, amelyeket az olcsóbb munkaerő miatt a cégek elvittek az országból, valamint említett olyanokat is, hogy nagy állami beruházások által fog majd munkahelyeket teremteni. „Két egyszerű szabályt fogunk követni: vegyél amerikait, és alkalmazz amerikait.”

A külpolitikát tekintve Trump kijelentette, hogy innentől minden döntés, akár nemzetközi kapcsolatokról, akár szabadkereskedelmi egyezményekről, akár adózásról van szó, az amerikai dolgozók és amerikai családok érdekét fogja szolgálni, mert „évtizedekig idegen iparokat tettünk gazdaggá, aminek az USA ipara fizette meg az árát.” Erősen bírálta a NATO-t is, mert szerinte az ország aránytalanul nagy összeget fizet be a közös kasszába, és a többi országnak is el kellene kezdenie nagyobb részt vállalni.

Trump beszéde:

„Barátságra és jó viszonyra fogunk törekedni a világ országaival, de mindeközben nem felejtjük el, hogy minden nemzetnek joga van a saját érdekeit előre helyezni. Megerősítjük a régi szövetségeket, és újakat hozunk létre, és egyesítjük a civilizált világot a radikális iszlám terrorizmussal szemben, amelyet teljes mértékben el fogunk törölni a Föld színéről.”

A kereskedelmi egyezmények átalakítását jelezte már az is, amikor néhány hete kijelentette, hogy szeretne egy díjmentes szabadkereskedelmi szerződést kötni az Egyesült Királysággal, amikor kilépnek az EU-ból. Az USA erős kereskedelmi szövetséget tervezhet országgal, egyesek szerint Trump azt a szoros kapcsolatot tervezi feléleszteni, ami még Ronald Reagan és Margaret Thatcher között volt. Ezt támasztja alá az is, hogy a kormányközeli források szerint Theresa May lesz az első államfők egyike, aki politikai látogatást tesz a frissen beiktatott amerikai elnöknél. A miniszterelnöknő már jövő csütörtökön elutazhat Washingtonba, hogy ott töltsön pár napot, kabinetfőnökei nélkül. A Telegraph szerint a látogatást Steve Bannon, Trump fő stratégiai tanácsadója szorgalmazta.

trumps-and-obamas-pic-reuters-672x420

Nem minden ország ilyen nyitott azonban az új elnökre. A német kancellár-helyettes szerint a beiktatási beszéde „erősen nacionalista jellegű” volt, és azt is hozzátette, hogy a megválasztása az USA-ban a közelmúltban lezajló „rossz radikalizáció” eredménye. A németekkel egyelőre nem volt olyan szívélyes az amerikai elnök, nemrégiben ugyanis megfenyegette őket, hogy 35%-os vámot fog kivetni a német autókra, amennyiben a gyárukat Mexikóba építik. Azt is mondta, hogy nem tartja igazságosnak, hogy ennyi német autót látni amerikai utcáin, de szinte semennyi amerikai autót Németországban. Gabriel válasza erre annyi volt, hogy „Amerikának akkor jobb autókat kell gyártani.”

Trump még jobban támadta Kínáit az elmúlt években, egyrészt sokszor tweetelve ki, hogy szerinte rengeteg világgazdasági probléma mögött Kína áll, másrészt azért, mert az olcsó munkaerő miatt rengeteg amerikai cég telepíti oda gyárait, elvéve ezzel a munkát az amerikai állampolgároktól. Több ígéretet is tett, hogy ezt akár radikális eszközök árán is vissza fogja csinálni. Erre válaszul most, az elnök beiktatását követően sok kínai lap figyelmeztette a polgárokat „drámai változásokra”, valamint hogy (gazdasági és politikai) támadásokra számíthatnak az új kormánytól.

Az elnök egyből a beiktatási ünnepség után az Ovális irodába ment, ahol azonnal neki is látott, hogy olyan neki nem tetsző intézkedéseket, mint mondjuk az Obamacare, vagy a TTIP, minél hamarabb eltörölhesse. Ígérete szerint pedig hétfőtől nekilát a „nagyüzemi aláírásnak”, vagyis rengeteg intézkedést és módosítást tervez már az elnöksége első hetétől.    Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után