Másodjára is elbukott a kilépés tervezete a brit parlamentben 1

Másodjára szenvedett vereséget a kormány a Brexit-tervezetükkel kapcsolatban, ugyanis a Lordok támogatták, hogy bevegyék azt a kiegészítést, miszerint a Parlamentnek lesz még egy utolsó beleszólási joga a végső megállapodásba.

house-of-lords

A tagok megszavazták, hogy a kormány adjon hozzá a javaslathoz egy ígéretet, ami értelmes, és valós szavazati jogot ad a képviselőknek akkorra, amikor megszületett a kilépés részleteinek végleges verziója. Kedd este, három órányi fűtött hangulatú vita után a kiegészítés 366 : 268 arányban nyert.

A törvényjavaslat így most visszakerül az Alsóházba, ahol a képviselők eldöntik, támogatják-e a változtatásokat, vagy nem. Ez a kormány második veresége ezzel a tervezettel kapcsolatban, amit a Felsőházban szenved el, ugyanis a múlt héten sikertelenül próbálták blokkolni a kiegészítést, amely garantálná az uniós állampolgárok jogait Britanniában. A mai szavazás – ami az eddigi legmagasabb résztvevőszámmal zajlott a ház történetében – leheletnyivel kisebb többséggel nyert, mint a múlt heti kérdés, most 98 szavazattal nyert, míg legutóbb 102-vel. A lordok döntése pedig bátoríthatja azokat az alsóházi konzervatív képviselőket, akik inkább maradás-pártiak, hogy legalább ezeket a kiegészítéseket támogassák, bár a kormány vélhetően mindent el fog követni, hogy ez ne történjen meg.

A Brexitért felelős államtitkár, David Davis szerint „csalódás” volt számukra ez a döntés, és kijelentette, hogy a kormánynak szándékában áll visszafordítani ezt a folyamatot. Azzal vádolta a képviselőket, hogy megpróbálják „frusztráltabbá tenni” az Egyesült Királyság kiválását az EU-ból. „Bosszantó, hogy a Felsőház azt választotta, hogy további változásokat akar, miközben az Alsóházban gond nélkül átment a tervezet.

Egyértelmű, hogy néhány lord szeretné zavarni a folyamatot, de a kormánynak feltett szándéka, hogy ezt ne engedje. Az a célunk, hogy ezeket a kiegészítéseket az Alsóház visszadobja.” Theresa May pedig még korábban kijelentette, hogy Angliának nem kellene olyan helyzetbe kerülnie, ami ösztönzi az Uniót, hogy az ország számára előnytelen ajánlatokat tegyen. Úgy gondolja, hogy a tárgyalások kezdetekor jelentősen megkötné a kezét az, ha a végén a képviselőknek még lenne joga megállítani a Brexitet. A jelenlegi álláspontja szerint a „nincs alku is jobb, mint a rossz alku”, vagyis akkor is kiléptetné az országot az Unióból, ha azt annak módjait a parlament nem helyeselné.

Lord Heseltine volt konzervatív kabinetminiszter viszont azt nyilatkozta, hogy Anglia jelenleg „korunk legjelentősebb döntéseit” készül meghozni, ezért támogatta a kiegészítést, hogy ez ügyben „értelmes” szavazati jogot kapjanak. Lord Hague volt külügyminiszter sürgette Theresa May-t, hogy írjon ki egy általános szavazást, abban a reményben, hogy egy jelentős többséggel elejét vennék a parlament további akadékoskodásainak a Brexittel szemben. A Downing Street azonban kijelentette, hogy a miniszterelnök nem fog még egyszer az országhoz fordulni, „ez egyszerűen nem fog megtörténni”. A témában még itt és itt olvasgathatsz.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után