A Londoni Magyar Iskola Plusz közössége 100 – 120 gyermeknek ad otthont kéthetenként Islingtonban. Több, mint 27 éve csaknem ugyanazon a helyen.

Anglia, iskola

A kialakult szokásoknak megfelelően az újszülötteket baba-klubban fogadják a szülőkkel együtt és énekelnek, ringatóznak a kicsikkel. 3 éves kortól 90 perces óvodai foglalkozással és utána tánccal, Kodály énekórával telik a délután. A nagyobbak már 6 fokozatú iskolai rendszerben írás-olvasást, magyar nyelvet- és irodalmat tanulnak és kiegészítésként Kodály-énekórán, furulyaórán és néptáncfoglalkozáson gyarapítják tudásukat, 8 év fölött drámaóra, 14 év fölött dráma, pszichológia és újságírás foglalkozás is van.

A tinédzserek az őszi terminusban az Európai Únió ECL vizsgarendszerén belül letehető magyar, mint idegennyelv vizsgára is készülnek, amellyel többek között a magyar felsőoktatási intézményekbe való bejutáshoz a szükséges tudást is igazolhatják. A vizsga decemberben lesz a Londoni Balassi Intézetben. Azért dolgoznak az iskolák és a magyar kulturális képviselet, hogy az angol oktatási rendszer ezt a vizsgát befogadja és a magyarul tanuló diákok kredit pontokat kaphassanak az angol felsőoktatásra jelentkezéshez.

A magyarul tanulásra évente 20 alkalmat biztosít Zolnai Edit vezetésével a Londoni Magyar Iskola Plusz és egész évre kb 150 fontnyi költségre számíthatnak az egygyermekes családok, kb 200 fontra a három gyermeket nevelő családok, akik pedig benefit-re szorulnak, komoly kedvezményeket kapnak.

Az angliai magyar iskolák jobbára kulturális programokat szerveznek és így őrzik a magyar kultúra értékeit, szorgalmazzák, hogy az itt élő gyerekek megőrizhessék kötődésüket anyanyelvükhöz. Legtöbb pénzbe a hétvégi iskolák helyszínének bérlése kerül, így szükséges a rendkívül sok társadalmi munka az eredményes oktatáshoz.

A New Maldenben működő Mosoly Ovi-suli egész évre 160 fontból teremt lehetőséget 7 csoportban a kisdiákoknak a magyar nyelv ápolására. Ahogy Zahuszky Mónika igazgató és Vakulya Krisztina fogalmaz: náluk 40-en várnak a csatlakozásra a csoportokhoz. Az iskola lehetőségeinek fejlesztésére jótékonysági Szüreti Bált rendeznek Október 24-én, hogy tartalék tőkét gyűjtsenek, amiből jobb kondíciókat teremthetnek az oktatáshoz.    Szerző: Számadó Julianna (az ExitFm webrádió főszerkesztője)

Koch Krisztina UK Guide-ja szerint Anglia szerte 18 iskolában és közösségben folyik hagyományőrzés és nyelvápolás és októbertől Oxfordban is elindul a magyar oktatás, eddig 45-en iratkoztak fel a csoportokba.

 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″]